Последните седем години са били най-горещите в историята

1195
Последните седем години са били най-горещите в историята

© Pixabay.com

Последните седем години са били най-горещите в историята, сочат нови данни от европейската сателитна система.

От службата на ЕС по климатичните промени "Коперник" обявиха, че 2021 г. е била петата най-гореща година, като в някои региони жегите са били рекордни.

Количеството на парниковите газове в атмосферата на Земята продължава да се увеличава.


Правителствата са поели ангажименти за ограничаването на повишението на температурата в световен мащаб с до 1.5 градуса по Целзий. Учени обаче предупреждават, че времето, в което може да се постигне това, изтича бързо, пише BBC.

Природните, човешките и икономическите последици от по-високите температури вече се усещат в световен мащаб.

Земята прегрява: Броят на екстремно горещите дни се е удвоил от 1980 насамМежду 2010 и 2019 година те вече са били 26 средногодишно

Европа преживя най-горещото си лято, а температурните рекорди в западната част на САЩ и в Канада бяха подобрени с няколко градуса. Екстремните горски пожари през юли и август изгориха почти изцяло цели градове и убиха стотици хора.

"Тези събития са остро напомняне, че трябва да пременим начина, по който живеем и да предприемем решителни и ефективни стъпки към едно устойчиво общество, както и да да работим за нетни въглеродни емисии," казва Карло Буонтемпо, директор на службата на ЕС по климатичните промени "Коперник".

Данните на „Коперник“ идват от съзвездие от спътници, които наблюдават Земята от орбита, както и от измервания на място.

Петата най-гореща година?

Данните на службата сочат, че 2021 г. е била петата най-гореща в историята, като през миналата година температурите са били малко по-високи, в сравнение с 2015 и 2018 г. Взети заедно, последните седем години са били най-горещите в историята.

Средната температура през 2021 г. е била 1.1-1.2 градуса по Целзий над нивата преди индустриалната революция, или преди около 150 години.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg