Скъп или евтин е бензинът у нас?

3401
Скъп или евтин е бензинът у нас?

© Pixabay.com

Ако попитате българите дали бензинът им е скъп, те ще поклатят главата си хоризонтално.

Както знаем, у нас поклащането на глава отляво надясно, или обратното, е знак за съгласие, а кимането означава "не", което е противоположно на голяма част от държавите по света.

Данни на Bloomberg, сравняващи цените на бензина в 61 държави, сочат, че у нас най-масовото гориво (А-95) е 9-ото най-недостъпно, което отрежда на страната ни на 53-а позиция в тази класация.

Дневно българите печелят по 40.74 лв., което означава, че са нужни 5.46% от дневното възнаграждение, за да заредят 1 литър гориво, изчисляват от агенцията.

Нова заплаха за цената на петрола, идваща от неочаквано мястоПетролният пазар в наши дни е силно податлив на всякакви сътресения

Най-недостъпно гориво ползват в Индия, Пакистан и Филипините, докато във Венецуела, Кувейт и Люксембург отнема най-малко средства от дневните доходи на населението за покупката на литър бензин.

През второто тримесечие на 2018 г. средната цена на бензина у нас бе 2.22 лв., което ни поставя на 25-а позиция сред 61 държави, разгледани от Bloomberg.

Най-евтино е във Венецуела (1 ст за литър), а най-скъпо в Норвегия и Хонконг, респективно 3.40 и 3.53 лв. за литър.

Инфлацията във Венецуала може да достигне 1 млн. процентаКак ви се струва - 300 000% инфлация за 3 месеца

От Bloomberg също така анализират, че средногодишно шофьорите у нас потребяват 93.16 литра гориво, което изразходва 1.39 на сто от доходите ни през годината.

Най-малко от заплатите си харчат за гориво във Венецуела, Хонконг и Турция, а най-много в Мексико, ЮАР и Канада.

Цените на бензина са се повишили с 6% през второто тримесечие на 2018 г. и с 15 на сто за последните 12 месеца.

У нас средната цена преди тримесечие бе 2.04 лв., а за второто тримесечие на 2017 г. е отчетена средна стойност от 1.98 лв. за литър. Поскъпването за последната година е от 12.12%, а за периода 1 април – 30 юни – от 8.8%.

Русия подготвя мащабна данъчна реформа в петролния сектор Москва премахва експортните мита върху петролните продукти, като в същото време повишава таксите за добив

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg