Регионът Емилия-Романя е дом на средновековните културни и политически центрове Болоня, Парма и Модена.

Неговите хълмове и селца с пейзаж като от картичка изобилстват от замъци, знак за херцогското му минало.

Най-голяма слава обаче носи статутът му на символична кулинарна столица на Италия и родно място на някои от най-емблематичните гастрономически продукти (сирене "Пармиджано Реджано" и паста "Болонезе").

По стечение на обстоятелствата (или не) тук е роден и отличеният със звезда Мишлен шеф-готвач Масимо Ботура – бащата на съвременната италианска кухня.

"Емилия-Романя е едно изненадващо бижу", споделя пред BBC Ботура. "Пристигаш и не очакваш нищо, защото това не е Венеция, Флоренция... каквото и да било. Това не е Тоскана. Това е просто Емилия-Романя."

Регионът получава името си от Емилианския път – древноримски, свързващ градовете Пиаченца и Римини.

"Намираш се на брега на Ривиерата и си на земята на Фелини.", казва Ботура. "От другата страна е приказна долина, а на юг планини и красиви ски курорти. В рамките на няколко часа имате всичко, разбирате ли?"

Гордостта на Ботура от родния му регион се засилва още повече от ролята му в състезанията на Формула 1; градчето Имола е мястото, където се провежда Гран при на Емилия-Романя.

"Това е най-хубавият момент!" – казва той. "Формула 1 за нас е много специална. Чувстваме се част от това събитие, в което става въпрос за бързи автомобили. Всичко ври и кипи, защото всички са толкова развълнувани."

Любовта на Ботура към бързите коли е изконна.

"Когато бях дете, в центъра на Модена имаше състезателна писта. И когато само на шест години си бил там с братята си, гледайки тези момчета, това е нещо, което остава под кожата ти завинаги."

Увлечението на Ботура по Формула 1 води до приятелство и професионално сътрудничество с Енцо Ферари, за когото той управлява Ristorante Cavallino в град Маранело.

"Аз съм изключително ангажиран с пилотите. Особено защото винаги се надяваме, че Ferrari ще спечели. Така че това е едно голямо, голямо, голямо парти. И си казваме: "Да, да го направим! Да се състезаваме!"

Ето кои са любимите изживявания на шеф Масимо Ботура в Емилия-Романя по време на Формула 1, а и след това.

1. Най-доброто за истинските фенове на F1: Автомобилни музеи

И най-беглият пътеводител за Емилия-Романя ще изпрати посетителите направо в историческия квартал на Болоня.

Но първата спирка на Ботура е Маранело: домът на Ferrari, на състезателния отбор Scuderia Ferrari... и на тестовата писта на Ferrari в Motorsport Maranello.

"Резервирате автомобил с мощност 500, 600, 700 конски сили", казва Ботура. "Състезавате се за няколко обиколки, наслаждавате се и се чувствате уверени в скоростта."

В Motorsport Maranello туристите с гориво в кръвта могат да карат Ferrari или Lamborghini на тестовата писта, по тесните улички на Маранело или дори по криволичещите планински пътища на Апенините в Модена.

Ботура обича и многото автомобилни музеи в региона, като например Музея на Ferrari, който се намира на няколко крачки от пистата.

"Но също и музеят на Ferrari в Модена", допълва той. "Те са много различни. Музеят в Маранело е състезателен. В Модена е по-елегантен, с красиви ретро автомобили."

В Модена любителите на Maserati могат да посетят и Музея на автомобилите "Умберто Панини".

"Това е една от най-важните колекции на Maserati с много автомобили от Формула 1 от 40-те и 50-те години", казва Ботура. "Красиво е."

Високоскоростната лудост продължава в селцето Борго Панигале.

"Това е мястото за Ducati", казва Ботура. "Поспрете и разгледайте най-красивата история на мотоциклетите в музея на Ducati и ще разберете какво е Емилия-Романя. Това е земя, обсебена от качеството. Събуждаме се половин час преди другите и си лягаме един час след тях, защото правим това, което обичаме: създаваме история, разбирате ли?"

2. Парма: Портал към региона

"Емилия е много социално място. Обичаме думата "добре дошли" – benvenuti. Но добре дошли по истински начин. Обичаме хората. Не сме свикнали с туристи. Ето защо сме толкова гостоприемни.", казва Ботура.

За едно истинско посрещане в Емилия-Романя предлага да започнете от средновековния град Парма.

"Парма е красиво и очарователно място. Пълно е с история и малко снобизъм, който обичам, и невероятни trattorie (гостилници), но също с много театри на операта и класическата музика."

Родно място на Джузепе Верди, Парма е вторият по големина в региона след Болоня. Красотата на Катедралния площад с камбанарията на катедралата от XIII в. от теракота и камък, осмоъгълната баптистерия "Сан Джовани Батиста" от розов мрамор и Палацо Весковиле от XI в., както и богатият календар от културни събития, концерти и художествени изложби, го правят задължителен за посещение по всяко време на годината.

3. Културен живот: Музеите на Модена и панаирите на изкуствата в Болоня

Страстта на Ботура към изкуството е добре документирана - луксозната му къща за гости Casa Maria Luigia в покрайнините на Модена на практика представлява интерактивна инсталация със смесени медии.

Той не губи време, за да посочи най-добрите музеи в региона, които се намират предимно в любимия му роден град Модена, известен с изящна романска архитектура, наричан още автомобилната столица на Италия.

"Една от най-важните галерии за съвременно изкуство в Италия се намира в Модена. Нарича се Galleria Mazzoli и е първата в света, в която Жан-Мишел Баския прави самостоятелна изложба. Така че представете си колко е важна."

Galleria Mazzoli е само на кратка разходка от следващия избор на Ботура: Palazzo Ducale di Modena, който се помещава във величествена барокова сграда. Някога дом на естонския херцогски двор, сега структурата е седалище на Военната академия на Модена, но привлича посетители със зашеметяващите си архитектурни елементи от XVII в., като Cortile d'Onore (Дворът на честта) и позлатената Salottino d'Oro ("Златната заседателна зала").

А в посока Болоня "имате Музея Моранди", казва Ботура. "Джорджо Моранди е супер майстор; един от най-важните художници на XX век в Италия. Толкова красив музей!"

В Болоня се провежда и ежегодният фестивал Artefiera, който обикновено е в края на януари.

"Много галерии в Болоня представят класическо, модерно изкуство. Там се провежда най-важният панаир за изкуство в Италия, така че това е част от нашето ДНК".

4. Имола като отправна точка към звездите на региона

Посетителите на Емилия-Романя често се настяват в Болоня – столицата на региона, където се намира Болонският университет, основан през 1088 г., най-старият в света.

През великолепния площад Пиаца Маджоре и колоните, вписани в списъка на ЮНЕСКО, има постоянно жужене на тълпи от хора, които се отправят към художествените галерии и модните бутици.

"Болоня е много хубаво място", казва Ботура. "Но там живеят около милион души. За пазаруване е невероятно. Но за по-интимно преживяване бих останал в Имола."

Имола, където се провежда състезанието за Голямата награда на Емилия-Романя е компактен град на река Сантерно, осеян с римски руини, величествени имения и романски замъци.

Разположен в най-източния край на Емилия-Романя, той е не само мястото, където се провеждат състезанията с бързи коли, но е и изключително удобен за еднодневни екскурзии до Болоня, Парма, Ферара и Модена, което го прави отлична база за посещение по всяко време на годината.

"Имола е толкова красива. Това е малък град, но с богата история. Има невероятни сгради и прекрасни тратории."

Неговият избор от заведения в Имола е отличения с две звезди "Мишлен" Ristorante San Domenico. "Това е един от историческите ресторанти. Те са създали историята на съвременната италианска кухня.", казва шеф-готвачът.

5. Мортадела, Пармиджано, тортелини. И вино, естествено

Ако сте в Емилия-Романя, навсякъде ще чувате думите "прошуто ди Парма", "пармиджано реджано" и "болонезе".

Това са храни със специален статут за местен произход в ЕС, които не само определят региона, но и се превръщат в символ на италианската кухня като цяло.

Мортаделата, тортелините с пълнеж и лазаня ала Болонезе са дълбоко свързани с Болоня, докато земно-сладкият оцет балсамико е роден в Модена. В Парма гледката на огромните колела Parmigiano Reggiano, които висят по стените на историческите фабрики за сирене, може да отслаби и най-силната решителност на туристите.

Дегустациите на вина и обиколките на фабриките за пармиджано и балсамов оцет са задължителни за всяко посещение, както и ленивите, четиричасови обеди в класическите тратории - от антипасто до дижестиви с амаро ликьор.

Когато го питат какво да си поръчат, Ботура се насочва направо към старата школа.

"Най-класически са gnocco fritto", казва той. "Това е пържено тесто с нарязана на парчета мортадела или панчета отгоре, така че се разтапя върху тестото, а след това я изяждате. Има и талиатели с рагу. Някои го наричат Болонезе, но всъщност Моденезе е много по-добро." И свива рамене: "Да, това е мое мнение."

Ботура споменава и скромното bollito misto (варено месо с различни сосове) и класическия плосък хляб piadina от Романя.

"Това е много добро тесто, което разточваме и правим много тънко. Печем го на огъня и го пълним с различни неща като скуакероне - прясно сирене от Романя и рукола; така сладостта и горчивината се съчетават. Невероятно е."

Всичко това се полива с любимото червено вино с мехурчета на Ботура - Ламбруско. "Това е най-важното вино в Емилия-Романя. Бъбриво, свежо; изключително лесно за пиене като аперитив, но и за съчетаване с малко bollito misto."

6. Разходка по хълмовете – но на скорост

Емилия-Романя е толкова известна с красивите си жълти и зелени хълмове, колкото и с изящните си средновековни градове; нейната природа е идеална за вълнуващи пешеходни и велосипедни разходки. Но Ботура, който винаги е бил демон на скоростта, предлага да ускорите нещата.

"Вие сте в Емилия-Романя и имате мотоциклет? Елате с него", казва той. "Качете се на Апенините, както направих със Стенли Тучи и CNN. Вземете най-добрия Пармиджано и карайте мотора или кабриолета си през пролетта и лятото... това е най-красивата разходка, която можете да получите."

Любимият живописен участък на Ботура е Паркът на делтата на река По, пищен национален парк, простиращ се между провинциите Ферара и Равена, обхващащ влажни зони и огромно разнообразие от диви животни, както и 350 вида птици.

"Това е едно от най-красивите, омагьосващи места в света.", категоричен е шеф-готвачът.