Италианското правителство свика кризисни преговори във връзка с рязкото покачване на цените на макаронените изделия, наричани с общото понятие паста, една от най-обичаните и важни в културно отношение храни на Ботуша.

Министърът на предприемачеството Адолфо Урсо председателства в Рим комисия от законодатели, производители на макаронени изделия и групи за защита на правата на потребителите, за да обсъдят какво може да се направи, за да се намалят цените на макаронените изделия, съобщава CNN.

През март те се покачиха със 17,5 % спрямо същия месец на 2022 г. През април инфлацията при макаронените изделия се забави малко, но цените се повишиха с 16,5 % на годишна база.

Този ръст е повече от два пъти по-висок от инфлацията на потребителските цени в Италия. На този фон, цената на пшеницата - основната съставка на пастата, спада през последните месеци.

Инфлацията в еврозоната с незначителен ръст от 0,1% през априлНай-ниска е инфлацията в Люксембург и Белгия

След извънредните разговори Комисията заяви, че цените на макаронените изделия "вече показват първите, макар и слаби признаци на намаление, което е знак, че през следващите месеци ще намалеят значително".

Властите ще продължат да следят пазара отблизо, за да гарантират, че значителното намаляване на разходите за енергия и суровини, се отразява на цената на дребно на макаронените изделия.

Много производители вече са дали уверения, че увеличението на цените е само временно, и са го обяснили "с изхвърлянето на запаси от макаронени изделия, направени, когато цената на суровините е била по-висока".

Това е проблем от национално значение.

Средностатистическият италианец консумира около 23 кг паста всяка година, заяви миналия месец Фурио Труци, председател на Assoutenti, група за защита на правата на потребителите.

"Макаронените изделия са една от най-обичаните от италианците храни. Но нахлуването на Русия в Украйна миналата година предизвика "цунами" от високи цени на някои от суровините, необходими за производството на паста. Днес ситуацията изглежда различна", добави Труци, като отбеляза, че някои производствени разходи са намалели.

Сушата в Испания повиши цените на зехтина до 26-годишен връхЦените се повишават от 2020 г. насам, защото потребителите се хранят и готвят у дома по-често по време и след пандемията

Coldiretti, най-голямата асоциация на земеделските производители в Италия, заяви, че по-високите цени на дребно не са довели до по-високи приходи за земеделските производители на твърда пшеница, които се борят да покрият собствените си разходи.

Цената на твърдата пшеница - вид, популярен сред италианските производители на макаронени изделия, е спаднала с 30 % от май 2022 г. насам.

Приготвянето на макаронени изделия изисква само смесване на вода с пшеницата, заяви групата, което дава "малко основание" за огромното увеличение на цените на дребно.

Групата на земеделските производители добави, че въпреки че цената на твърдата пшеница е сравнително еднаква в цяла Италия - около 0,36 евроцента на килограм, цената на дребно на пастата варира в широки граници в различните региони.

Пасторално пътешествие с cucina bianca – забравената кухня от АлпитеФренски готвач съживява рецепти от тучните склонове между кулинарните кралици на Европа

Според анализ на Assoutenti, поръчан от правителството и публикуван през април, средната цена на еднокилограмова кутия спагети, ригатони или пенне на Barilla - основни продукти в шкафовете на много италианци, се е повишила от 1,70 евро (1,86 долара) на 2,13 евро (2,33 долара) през годината до март, което представлява увеличение с повече от 25%.

Повишението на цените в отделните региони варира в широки граници, като в провинция Сиена в Тоскана увеличението е над 58 %, докато в Алесандрия, в северозападната част на Италия, то е едва 4,6 %.

По данни на Reuters семейната компания Barilla, базирана в Парма, е най-големият производител на макаронени изделия в света. Тя не отговори на запитването на CNN за коментар.

Рай за гастрономи: Десетте кулинарни дестинации, които да не пропускатеВсеки личен вкус е субективен, но за да бъдат полезни, от CNN класират десетте най-добри кулинарни дестинации

Анализатори в сектора вече изказаха предположение, че цените може да са били изкуствено завишени, за да се увеличат печалбите, а последиците от войната в Украйна са използвани като прикритие. Те обаче не обвиниха конкретни компании.

Ивана Кало, говорител на Unione Italiana Food, която представлява производителите на храни, заяви пред CNN, че цената на макаронените изделия се влияе в голяма степен от цената на енергията, опаковките и логистиката. Според нея всички тези ресурси са поскъпнали, макар че не уточнява за какъв период от време.