Всяка година хиляди туристи стават жертва на алчни таксиметрови шофьори в Италия.

Според властите в столицата Рим, таксиметровият апарат трябва да започва от 3 евро при всички пътувания между 6 и 22 ч. в делнични дни и с едно допълнително евро за куфари в багажника.

В много случаи обаче, качвайки се от Централната гара „Термини“, апаратът вече е стартирал с 10 евро за пътниците. Като туристи в непознат град, повечето не повдигат сумата на въпрос пред шофьора, който пък често не говори език, различен от родния си италиански.

Ето три неща, които могат да ви помогнат за следващата почивка в Италия, препоръчани от CNBC.

Изтеглете си приложение

Силата на профсъюза и лобито на таксиметровите превозвачи в Италия сериозно ограничи приложенията за превоз на пътници, като например Uber.

Това означава, че той е достъпен само в големите градове като Рим и Милано – но дори и в тях има само ограничен автопарк на Uber Black, което означава и по-високи цени.

Транспортното бижу на Милано в сянката на модния туризъмИзвестен най-вече като столица на модата, малко разпространен факт за Милано е, че Централната гара е една от най-големите по обем в цяла Европа

Преди да пристигнете в Италия, изтеглете приложения за повикване на такси, свързани с големите таксиметрови компании, като ItTaxi, FreeNow и Free Taxi.

Имайте в предвид, че не всички приложения работят, особено в по-малките градове. Приложенията позволяват безкасово плащане, но не гарантират определена тарифа.

Когато поръчвате такси - по телефона или чрез приложение, тарифите все още могат да се определят по таксиметровия апарат и могат да започнат да текат от момента, в който шофьорите приемат адреса.

Някои тарифи отразяват диапазон, като най-високата оценка е най-лошият възможен сценарий.

2 евро за разрязан сандвич: В Италия са безмилостни към туристите това лятоДори самите италианци изоставят обичайните си места за почивка в родината и избират икономичните варианти Албания и Черна гора

Въпреки липсата на фиксирани цени, все пак е разумно да изтеглите тези приложения, тъй като повикването на такси от улицата никак не е лесно. Освен това можете да се качите на такси само на определените стоянки в градовете или ако го поръчате по телефона или чрез приложението.

Проучвайте

Научете се да разпознавате официалните бели таксита и различните емблеми, както и местата, на които таксиметровите шофьори поставят своите таксиметрови лицензи и регистрационни номера на автомобилите.

"Информирайте се за тарифите, преди да платите за услугата, особено за пътувания между летищата и центъра на града. Обикновено тези пътувания имат фиксирана цена", обяснява Клаудия Гуалди, ръководител на отдела за данни за пътуванията в Riskline.

На почивка без багаж. Идва ли нова мода при пътуванията?Прогресивни туроператори съветват пътниците да опаковат по-малко багаж

В Рим пътуването с такси до и от летище Фиумичино от историческото ядро на града и части от Трастевере и Ватикана, трябва да струва 50 евро в двете посоки.

Базовите тарифи също варират в различните градове.

Цената на метрото започва от 3 евро в Рим от 6 до 22 ч. в делнични дни, но е малко по-висока (3,30 евро) във Флоренция.

Избягвайте таксита, ако не е абсолютно необходимо

Рим е град, в който трябва да се ходи пеша, като в музей на открито.

Няма място като Рим - уроци по история от хотелите на Вечния градПриличащи на палати от отминали епохи и неделима част от съвременната структура на града, всеки хотел е запечатал определен момент от историята

Ако сте преуморени, трамваите и автобусите са лесни, защото можете да платите за билета с кредитна карта. Разбира се, винаги може да се качите и в метрото.

Влакът "Леонардо Експрес" до летище "Фиумичино" от "Рома Термини" пък е изключително удобен и достъпен начин да стигнете до летището.