Тази карта показва най-опасните места в света за 2019 г.

33088
Тази карта показва най-опасните места в света за 2019 г.

© travelriskmap.com

Независимо какво виждате по медиите, светът е станал по-безопасно място за пътуване, отколкото някога е бил.

Никога преди не е имало толкова много достъпни държави, разнообразни опции за транспорт, детайлна информация за почти всяка дестинация, както и технологии, които да ни помагат да се ориентираме и комуникираме в чуждестранна обстановка.

Всеки пътешественик обаче трябва предварително добре да проучи дестинацията, към която има намерение да пътува – независимо дали говорим за работа или ваканция.


Някои страни са по-безопасни за посещение от други. Тазгодишното издание на картата Travel Risk Map показва степента на безопасност в отделните страни по света, предава Forbes.

Интерактивната карта е изготвена от експертите по риск International SOS, в колаборация с Control Risks, като поставя различни апскети на риска, включително здравеопазване, сигурност и безопасност по пътищата. Приложението оценява безопасността на всяка страна чрез петстепенна скала.

Рисковете относно сигурността зависят от множество неща, като наличието на политическо насилие (тероризъм, бунтовници и прочее), социални вълнения, достъпност до здравеопазване, престъпност, както и фактори, като транспортна инфраструктура, качество на спешните екипи и вероятност от природни катаклизми.

Страните са оценени със скала от „незначителен” до „екстремен” риск.

Страните, оценени като такива с „екстремен” риск, включват дестинации, като Афганистан, Йемен, Сомалия, Сирия, Южен Судан, Мали и Либия.

Според авторите на картата, в тези страни „Държавният контрол, законът и редът могат да бъдат минимални или да не съществуват в големи области. Има сериозна заплаха от насилствени нападения от въоръжени групи, насочени към пътници и международни пълномощници. Правителствените и транспортните услуги едва функционират. Големи части от страната са недостъпни за чужденци.”

Според интерактивната карта, България се нарежда сред едни от най-безопасните страни в света.

Българският паспорт в топ 20 най-влиятелни за 3-а поредна годинаРодният паспорт дава безвизов достъп до 169 страни по света


По отношение на сигурността, страната ни е оценена с „нисък” риск, редом с цяла Европа. Единствените места в света, където рискът за сигурността е оценен като „незначителен”, са Швейцария, Словения, Финландия, Норвегия, Дания и Исландия.

В България, според картата, рискът при „здравеопазването” е „среден”. Такава оценка имат повечето държави от Източна Европа. Останалите страни на Стария континент са оценени с „нисък” риск в това отношение. Другите дестинации с „нисък” риск са САЩ, Канада, Турция, Австралия, Южна Корея и Япония.

По отношение на „сигурността по пътищата”, рискът в България е оценен като „нисък”. Същата оценка получават например и САЩ. Няколко страни в Западна Европа са оценени с „много нисък” риск, когато говорим за пътища.

Така или иначе, всяка държава по света има какво да предложи на посетителите. Някои дестинации обаче не са чак толкова приветливи за туристите, поради което планирането на пътуванията се превръща в нещо задължително.

Докато в Европа и Северна Америка нещата изглеждат безопасни, то в Азия, Африка и Южна Америка не всяка държава може да предложи нисък риск.

Можете да се запознаете детайлно с интерактивната карта тук.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Златин
# 0
22:07 | 9 July 2019
Хора, каква е тази карта, в която Гренландия е по-голяма от Европа!?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg