Националната кухня е важна част и огледало на традициите във всяка страна.

Някои храни и напитки дори успяват да влязат в Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Те се фокусират върху практики, представяне, изразяване, знания и умения, считани за част от културното наследство на дадено място.

EuroNews, цитирана от БГНЕС, събра класация с Топ 10 на вкусотиите в списъка на ЮНЕСКО. Ето кои са те:

Пица по неаполитански Pizzaiuolo

На пръв поглед пицата е скучно ястие, докато не се запознаете с Pizzaiulo, или оригиналната пица от Неапол. Местната традиция за приготвяне на шедьовъра в чиния включва няколко етапа, например въртене на тестото и приготвяне на пещ.

ЮНЕСКО признава методът pizzaiuolo като изкуство. Тези традиции се предават в семействата и чрез курсове, организирани от Асоциацията на неаполитанските пица производители.

Турско кафе

Културата на пиене на турско кафе е символ на гостоприемство и приятелство, незаменим при приемане на гости или по време на важни празнични поводи. Печените зърна се смилат на прах, а след това се смесват със студена вода и захар (ако гостът обича сладко кафе) в специален меден съд за кафе, наречен джезве.

Кафето се приготвя на печка или понякога горещ пясък, докато не кипне - това създава гъста пяна, с която турското кафе е толкова известно. В България има няколко места, в които можете да пиете истинско турско кафе, като едно от тях е Копривщица.

5 храни за по-добър секс И две, които да избягвате...

Белгийска бирена култура

Известен факт е, че в Белгия има хиляди видове бира и стотици пивоварни. Значението и културната важност на местното производство на бира е официално признато от ЮНЕСКО през 2016 г.

Лаваш

Лаваш е традиционен тънък хляб от Армения, направен от пшенично брашно и вода. Неговата подготовка изисква много усилия и умения. Обикновено се сервира със сирене, зеленчуци и месо. ЮНЕСКО вижда подготовката, значението и външния вид на този традиционен хляб като културен израз на Армения.

Вино в грузински квеври

Този тип винопроизводство е много разпространен в Грузия в продължение на много векове. Квеври е керамичен съд, използван за приготвяне, съхранение и отлежаване на вино. Тайните на тази традиция се предават чрез семейства и общности, тъй като виното играе много важна роля в грузинските празнични традиции.

Корейско кимчи

Кимчи - пикантна корейска туршия, приготвена чрез осоляване и ферментиране на зеленчуци, по-специално зеле, е едно от основните ястия в корейската кухня. То е официално призната част от културното наследство на Южна Корея.

В домовете тази гарнитура традиционно се приготвя в края на есента. Процесът на готвене може да укрепи връзките в семейството, а уменията и тайните на приготвянето му са начин за приобщаване.

Френска гастрономия

Френското изкуство на сериозно приемане на храната е известно по целия свят. Не е изненадващо, че културното значение на гастрономическата традиция на Франция е признато за важна нематериална част от културното наследство на страната.

Обикновено запазено за специален повод или празник, гурме ястието има строго определена структура, състояща се от аперитив, последван от най-малко 4-степенно меню.

Средиземноморска трапеза

Средиземноморската кухня, призната като част от културното наследство на Кипър, Хърватия, Испания, Гърция, Италия, Мароко и Португалия, се отнася до умения и традиции за всички етапи на приготвяне на храната, от събирането на реколтата до споделянето и консумацията. Тази местна хранителна култура се основава на пресни зеленчуци и плодове, зърнени храни, ядки, зехтин и, разбира се, малко риба и месо. Местните пазари в средиземноморските страни са нещо, което не бива да се пропуска, тъй като тяхната роля в опазването и укрепването на тези традиции не може да бъде подценена.

9 здравословни храни, с които тялото ви ще се възродиОт средство срещу махмурлука до отслабване

Уашоку

Уашоку, традиционната японска кухня, е красиво сервирана многостепенна храна, чиито рецепти датират от векове, преди влиянието от съседните страни да започне да прониква в страната.Тя проповядва използването на природни ресурси и местна, сезонна храна.

Мексиканска кухня

Традиционната мексиканска храна е друга национална кулинарна практика, включена в списъка на културното наследство. Тя е свързана със стари техники на готвене, както и отглеждането и споделянето на храна. Основните съставки са царевица, боб, чили, авокадо, домати, какао и ванилия. Съчетана с вековни умения, тя се превръща в цяло приключение.