Няма съмнение - тенденцията за пътуване с цел изучване на храна е в разгара си и хиляди хора всеки ден опитват различни местни специалитети.

Но не всички храни са вкусни, защото част от тях са буквални отвратителни.

И макар че надали ще можетеда вкусите от тях, не пречи да разберете кои са те и да обогатите гастрономическите си познания.

Казу Марзу, Италия

Чудите ли се какво ще стане, ако оставите пита сирене на открито в продължение на три месеца? Отправете се на пътуване до Сардиния и няма да ви се налага да се чудите повече.

Италианският остров не само е дом на някои от най-райските плажове в света, но и на Казу Марзу - сорт на популярното пекорино, но завзет от червеи. Заради потенциалната опасност от инфекции то е забранено в ЕС и може да го купите и опитате само в Сардиния.

Балут, Филипините

Балут е почти оформено пате, което още не се е излюпило.

"Възрастта" на бебето вътре в черупката варира в зависимост от това къде сте и колко плащате, но със сигурност ще консумирате пера и кости, което трябва да е доста гадно чувство, дори ако месото не е технически развалено.

Вековно яйце, Китай

Искате ли да опитате яйце, което има вкус на гнило и развалено? Ако сте ентусиасти, вземете полет до Шанхай или Гуанджоу, и попитайте за място, където можете да намерите pí dàn - "вековно яйце".

Добрата новина е, че те не са на 100 или дори на 10 години, а се приготвят дълго време (обикновено месеци) по доста странен начин (потапяне в кал или глина) - практика, която съществува от векове.

Процесът води до натрупването на сяра и амоняк в жълтъците им. Другите страховити последствия включват кехлибарен цвят и шарки, подобни на снежинки, които се появяват на външната страна на яйцето в резултат на кристализация на солта.

Значи изгнилите храни могат да бъдат красиви?

Хакарл, Исландия

Исландската кухня не е много популярна, но това ястие си е спечелило световна слава. Може би заради невъобразимата смрад, която излъчва.

Това е месо от акула, което се заравя в пясък и чакъл и престоява между 6 и 12 седмици. След като е силно ферментирало, то се изважда от дупката, нарязва се на парчета и се оставя на слънце за няколко месеца, през които се изсушава.

Сом Там Па Ра, Тайланд

Храната от тайландския североизточен рай Исан е популярна в страната, но е посрещана с доста резерви от страна на чужденците. Това не е само заради напълно ужасяващите ястия, като Ларб Муанг Моо - "салата", съставена от нищо повече от кърваво, сурово свинско месо.

Папая салата, например, звучи добре, докато не осъзнаете, че е зелена папая, смесена с рибен сос, сушени скариди, захар и достатъчно чили, за да запали устата ви.

Малко по-ужасна е Сом Там Па Ра, която се приготвя в различни вариации, но оригиналът е с риба, чиято ферментация е започнала. Можете да усетите миризмата й още докато влизате в ресторанта.

Дуриан, Югоизточна Азия

Това всъщност е плод и е известен като "крал на плодовете". Има странен парадокс за него.

Можете да го намерите по безброй улични ъгли в Банкок, Куала Лумпур и Джакарта, но същевременно е забранен за транспортиране и на много обществени места, включително таксита, хотели и търговски центрове. Причината – мирише ужасно. Според някои на мръсни чорапи!