Както се казва, "Да бъдеш предупреден е като да бъдеш въоръжен." Това със сигурност е вярно, когато става въпрос за храната, която купуваме. Колкото повече знаем, толкова сме по-способни да избираме най-здравословните и най-безопасни храни за нас и семействата ни. Понякога в най-обикновените храни се оказва, че има много токсични химикали. Понякога те са част от странични продукти. Друг път са умишлено добавяни, за да се удължи срокът на годност или да направи храната по-вкусна. Така или иначе добрата новина е, че има много достъпни и здравословни начини да ги заместят.

1. Ориз

В био оризовите зърнени закуски и в други, базирани на ориза храни, в кафявия и белия ориз се открива съдържание на арсен, който е мощен канцероген. Особено за деца, защото може да създаде деца здравословни проблеми в по-късна възраст. Проблемът идва от това, че оризът се отглежда във вода, а арсенът се среща обичайно в нея и почвата.

Безопасна алтернатива: Ограничете количеството ориз, което консумирате и го заменете с други култури като киноа, пшеница, овес, просо…Когато готвите ориз, измивайте го многократно с вода, за да отстраните количествата арсен, които се съдържат в него.

2. Боя за храна

Наричат боята за храна „дъга на риска“ заради опасностите, които отделните бои крият. Така например веществото, употребявано за червената боя, беше посочено като опасно за щитовидната жлеза и се предполага, че може да бъде причини за тумори (според изследване върху мишки). Жълтата боя пък може да предизвика хиперактивност и други поведенчески проблеми при деца.

Безопасна алтернатива: Забравете за изкуствено оцветените зърнени закуски, избягвайте глазури и миксове за кейк, четете етикетите. Избирайте само такива храни, които са оцветени с боя, направена от естествени храни.

3. Зърнени и царевични продукти, които съдържат ГМО

Генетично модифицираните организми (ГМО) се влагат в семената, за да се създадат по – големи и различни зърна. В началото идеята на ГМО е била да се използва, за да се създават , култури, които биха били по-устойчиви на болести и вредители. Заради използването на пестициди обаче, ГМО се оказва, че носи повече вреди, отколкото ползи. Редица изследвания при животни показват, че има потенциален риск от развитие на ракови клетки, наблюдават се недоразвити редица органи.

Продукти, които съдържат зърнени или царевични продукти са тези, които най-вероятно съдържат и ГМО, което означава зърнени култури, брашно, миксове за палачинки и кейк, царевично брашно, продукти, подсладени с царевичен сироп от царевица и дори бира. Много европейски страни имат категорична забрана за ГМО хранителни продукти, а за да сте сигурни, че не купувате такива, чете етикета дали няма излишно посочено, че храната не съдържа такива съставки.

4. Консерва риба тонТова е най- храната, която съдържа най-големи количества живак. Ето защо не е препоръчително бременни жени и малки деца да ядат такава, защото може да окаже влияние върху съсредоточеността и координацията при последните. При възрастни, които често консумират риба тон, се наблюдават неврологични и кардиологични проблеми, както и срив на имунната система.

Като алтернатива избирайте скариди или сьомга, които също съдържат живак, но в много по – малки количества.

5. Консервирана храна

Бисфенол-А (БПА) е химично съединение, което имитира репродуктивния хормон естроген. Той е свързан и с много здравословни проблеми, включително рак, диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания. Химикалът се влага във вътрешната облицовка на металните кутии, но може да бъде открит в храната вътре. Изследвания в американски супермаркети показват, че 100 % от евтините консерви домати и боб са със съдържание на химикала.

Безопасна алтернатива: яжте доколкото е възможно пресни храни. Купувайте замразена или в буркани храни.

6. Полуготова паста и инстантни супи

Ако имате храни, които се съхраняват в стиропорени съдове, внимавайте. Обикновено те се правят от съединение, наречено полистирол, което е на петролна основа и съдържа токсични вещества. Стирен се просмуква в храната, когато влезе в контакт с топлина или киселина, така че добавяйки вряла вода, за да приготвите спагети или инстантна супа, се оказва доста вредно. Когато е възможно, избягвайте да купувате горещо кафе, чай или шоколад в такива чаши.

Безопасна алтернатива: Купете опаковани спагети и ги сварете в готов зеленчуков или пилешки бульон. Носете си термо чаша и помолете да направят в нея кафето ви.

7. Храна в пластмасови кутииПластмасовите опаковки може да са направени от винил хлорид, един от първите химикали, разпознати като канцерогенни. Винил хлорид може да съдържа следи от фталати, БПА и хлор, което го прави особено опасен при производство.

Безопасна алтернатива: Когато купувате храна в подобни съдове, внимавайте да не съдържа опасните вещества. Като цяло избягвайте да купуват преработени храни, а заложете на прясна, която да приготвите и да съхранявате в стъклени съдове.

8. Пуканки за микровълнова

В плика на пуканките се съдържат вещества, подобни на тези, които има в тефлоновите тигани и които излъчват опасни химикали, когато се нагреят - политетрафлуоретилен (ПТФЕ). Тефлонът съдържа амониев перфлуороктаноат, който се свързва с болести като рак, нарушаване функциите на органите и други заболявания. Така, правейки пуканките на висока температура, пликът изпуска тези вещества и те попадат в пуканките.

Безопасната алтернатива: Направете си пуканки сами. Купете царевица за пуканки и ги пригответе в тенджера на котлона.

9. Остатъчни вещества от пестициди в храната

Плодове и зеленчуци, които се отглеждат с химикали, за да ги предпазят от плевели и вредители, могат да съдържат токсични остатъци. Най-често те се намират при ябълки, праскови, нектарини, ягоди, зелени салати.

Безопасна алтернатива: Купувайте органично отгледани плодове и зеленчуци.

10. Бромирано растително масло

Това е синтетичен химикал, който се съдържаше до скоро в редица газирани плодови напитки и правят цвета й по – наситен. Емулгаторът помага за запазването на равномерния вкус. Химикалът може да повиши холестерола, да доведе до проблеми с черния дроб, тестисите, сърцето и бъбреците.

Безопасна алтернатива: Просто намалете броя на газираните или спортни напитки, които консумирате. Пийте чиста вода или чай, а ако не можете, овкусявайте водата със сок от прясно изцеден портокал, лимон, лайм или грейпфрут.