Без значение колко вкусно и здравословно готвите, голяма част от ястията ви могат да загубят хранителната си стойност, ако ги затопляте в микровълнова. Вижте част от храните, които не трябва да топлите там.

Целина

Тя е чудесна съставка за супа, но само до момента, в който я сложите в микровълновата. Целината съдържа вещества, които се превръщат в токсични и канцерогенни след нагряване. Ако правите крем супа, опитайте я и студена.

Яйца

Съмняваме се, че ще затопляте варените, пържени яйца или омлета, но сме длъжни да го кажем – след загряване те стават токсични. По-добре добавете остатъците в сандвич или салата, но без да го затопляте след това.

Спанак

Много хора, които следват някаква здравословна диета, добавят спанак, защото съдържа витамини и минерали. Но също като целината той губи ценни хранителни стойности след нагряване. Добавяйте спанак в смути, сандвичи или салати за максимален ефект от него.

Гъби

Гъбите са много трудни за храносмилане: въпреки високото съдържание на протеини, витамини и аминокиселини, те не се смилат добре. И ако претопляте останалото ризо, проблемът ще стане още по-лош: съставът на протеина се променя, което причинява болки в корема и подуване.

Ако не искате да изхвърляте останалото с гъби ястие, сложете го във фурната и го претоплете на не повече от 170 градуса. Най-добре ги добавете към сос за паста или салата.

Картофи

Колкото и де не ви се вярва, но и картофите влизат в черния списък. Затоплените картофи губят своя вкус и здравословни ползи и дори могат да доведат до натравяне, ако стоят увити в алуминиево фолио на стайна температура.

Желателно е да ядете печените или пържени картофи веднага. Ако имате останали варени – сложете ги към салата.

Пиле

Когато загрявате пилето, протеинът, който се съдържа в месото, претърпява промени, които могат да доведат до лошо храносмилане. Затова добавете месото към салата или сандвич.

Цвекло

То също е ценна съставка за супа или салати, но не и ако го нагреете. Най-добре е да го консумирате сурово.

Ориз

Оризът е богат на витамини, минерали и амино киселини, но съдържа и спори на бактерии, които оцеляват дори и след готвене. Ако оризът се остави на стайна температура, бактериите ще се размножават и това може да доведе до хранително отравяне.

Претопляне не решава проблема, така че е по-добре да ядете ориза веднага или да го приберете до час след приготвянето му в хладилника и да го изядете на следващия ден.