Забелязали ли сте, че домакинските ни уреди все по-често се развалят? И обикновено това се случва непосредствено след като им изтече гаранцията.

Въпреки че е най-лесно да обвиним производителите за това, най-честите причини за проблемите с домашните електроуреди се крият у нас. Нямаме време да прочетем ръководството за експлоатация и често се отнасяме към техниката по погрешен начин.

Вижте няколко изключително важни съвета за поддръжка, които ще увеличат живота на електронните домашни помощници:

Пералня

Не поставяйте тежки предмети върху пералната машина и не сядайте върху нея.

Когато поставяте дрехи в пералнята, не забравяйте да проверите всички джобове старателно. Премахнете всички предмети преди да започне цикълът на пране.

Уверете се, че използвате само препарати, подходящи за перални машини. Праховете за ръчно пране създават прекалено много пяна и могат да повредят уреда.

Бършете гумените части във вътрешността на машината след всяко пране. Извадете чекмеджето за перилен препарат, изчистете го и го оставете да изсъхне. Правете това редовно, за да се предотврати образуването на мухъл.

Извадете прането веднага, след като машината сигнализира, че е готова. Ако тежкият товар стои дълго време в пералнята, той може да повреди барабана.

Ако пералната машина не е снабдена със специална опция за самопочистване, ще трябва да правите това ръчно приблизително веднъж месечно. Стартирайте празната машина на най-високата температура плюс допълнително изплакване. Поставете в дозатора за прах за пране лимонов сок, оцет или препарат за отстраняване на котления камък.

Хладилник

Вашите първите стъпки към правилното поддържане на хладилника трябва да се предприемат, още преди дори да е доставен до вашия дом. Уверете се, че той се транспортира в изправено положение и не е наклонен на повече от 40 градуса. В противен случай маслото на компресора може да изтече и да повреди цялата система.

Ако го включите веднага, след като е доставен, това също може да причини проблеми. Ако знаете със сигурност, че не е накланян по време на транспортиране, изчакайте четири (за предпочитане шест) часа, преди да го включите. В случай на съмнение, по-добре да се изчака около 15 часа.

Не поставяйте топли ястия в хладилника.

Съвременните модели хладилници не трябва да се размразяват два пъти годишно, както по-старите. Въпреки това трябва да ги почиствате основно поне веднъж годишно, при това изключени.

Не забравяйте да почиствате задната част на хладилника от прах от време на време (най-добре е да използвате прахосмукачка). Излишно е да казваме, че трябва първо да го изключите.

Миялна машина

Винаги позиционирайте съдовете по правилния начин: с главата надолу.

Преди да поставите съдовете, не забравяйте да ги почистите от храна и мазнина чрез изплакване.

Отлепете всички стикери, които могат да се намират върху вашите чинии и чаши, тъй като те могат да блокират филтрите на миялната.

При поставяне на съдовете вътре, се уверете, че ги слагате по такъв начин, че да не се допират помежду си и да не пречат на въртенето на разпръсквача на вода.

Използвайте специални препарати за съдомиялна. Изборът на други препарати може да доведе до повреда.

Важно е да поставите приборите за хранене и други малки предмети така, че да не изпадат. Ако са поставени неправилно, те могат да блокират въртящите се части на машината.

Винаги използвайте сол за миялна. Това ще подобри производителността на уреда и ще удължи неговия живот.

Микровълнова фурна

При готвене на много леки продукти е най-добре да сложите чаша вода в микровълновата. Тя ще абсорбира част от микровълновото излъчване, което трябва да осигури по-добри резултати.

Не поставяйте нищо върху фурната. Ако все пак се налага да използвате и горната й част, уверете се, че обектите не блокират вентилационните решетки на уреда.

Никога не включвайте микровълновата, когато е празна. Това може лесно да повредите магнетрона (устройството, което генерира микровълните).

Избягвайте да поставяте прекалено тежки предмети във фурната - можете да намерите информация за максималния капацитет на уреда в ръководството му.

Не използвайте съдове, които не са подходящи за микровълнови фурни: игнорирането на това предупреждение може да доведе до пожар.

Не загрявайте продуктите по-дълго от необходимото.

И накрая, но не на последно място, отстранявайте незабавно храни и мазни остатъци от вътрешните повърхности на уреда с помощта на щадящи почистващи препарати.

Снимки: pixabay.com