Вероятно не мислим, че храната, която ядем всеки ден, може да ни причини рак.

Съществува обаче ясна връзка между някои храни и "чумата" на нашата модерна епоха.

Вижте 15 храни, които обаче, но и ракът също ги харесва:

15. Домати от консерва

Въпреки че пресните домати помагат на организма да се противопостави на инфекциите и да се бори с рака, консервираните домати са канцерогенна храна.

Най-вече защото съдовете, в които са поставени, съдържат бисфенол А (BPA), който се счита за изключително вредно вещество. Най-добрият вариант е да използвате този продукт пресен или съхранен в стъклена опаковка.

14. Газирани напитки

Газираните напитки нямат хранителна стойност, съдържат големи количества фосфати и огромни количества бяла захар и химикали. Консумацията им води до увеличаване на теглото и затлъстяване.

Освен това те често съдържат изкуствени ароматизатори, оцветители и подсладители - вещества, причиняващи рак. Сред изкуствените подсладители захаринът е най-притеснителен, следван от аспартама, за който проучвания са доказали, че причинява мозъчни тумори при лабораторни животни.

Газираните напитки често се продават в алуминиеви кенчета, а този метал се свързва с проблеми със стомашно-чревния тракт и болестта на Алцхаймер.

Как изглеждат плодовете и зеленчуците, преди да влязат в магазинаНие всички знаем как изглеждат плодовете и зеленчуците, когато са поставени на рафта в супермаркета

13. Риба от ферма

Рибата е наистина здравословна храна заради високото си съдържание на омега-3 мастни киселини. Те обаче са резултат от диетата на рибите, които се хранят с планктон или по-малки рибки. Тези, които са отглеждани във ферми, нямат толкова високо съдържание на омега-3. Причината - те обикновено се хранят с неестествени за тяхната среда продукти.

Освен това са заразени с антибиотици, пестициди, химикали и други вещества, причиняващи рак. Синтетичните пигменти често се добавят към рибата, така че тя да получи характерния си розов цвят, който в дивата природа се среща естествено.

Дивата риба е определено най-добрият избор, въпреки че в днешно време дори тя може да бъде замърсена с химикали, като живак.

12. Обработени меса

Те включват бекон, колбаси, кренвирши, месни деликатеси, шунка и други. Те са обработени с различни вещества, за да променят вкуса си или за да бъде удължен срокът им на годност. Основните методи за преработка са пушене, изсушаване, добавяне на сол и консерванти.

Неотдавна Международната агенция за изследване на рака (IARC) на Световната здравна организация (СЗО) обяви, че консумацията на преработено месо е "канцерогенна за хората". 22 експерти от 10 държави правят преглед на повече от 800 изследвания, за да достигнат до своите заключения.

Те откриват, че консумирането на 50 грама преработено месо всеки ден увеличава риска от рак на дебелото черво с 18%. Това е еквивалентът на около 4 ленти бекон или 1 хот-дог.

11. Пуканки за микровълнова

Въпреки че всички обичаме пуканки, трябва да сме наясно с отрицателното им въздействие върху здравето. Пликовете, в които те са поставени, са облицовани с незалепващо покритие, а химикалът от него се разлага, произвеждайки опасно съединение, наречено перфлуороктанова киселина (PFOA).

PFOA е известен канцероген, който е токсичен за черния дроб, имунната система и засяга щитовидната жлеза, сочат проучванията. Този химикал е свързан с повишен риск от някои видове рак, включително рак на черния дроб, пикочния мехур, бъбреците и простатата.

Що се отнася до самите пуканки, те могат да бъдат и здравословни, ако ги приготвяте по правилния начин (без нездравословни мазнини, изкуствени аромати и голямо количество захар и сол), понеже имат ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри.10. Хидрогенирани мазниниХидрогенирането превръща някои от ненаситените мастни киселини в трансмазнини, а те не са безопасни за консумация. Повишават нивата на холестерола в кръвта, както и риска от атеросклероза (втвърдяване на артериите). Те могат да действат като дразнители, генерирайки свободни радикали, което увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и рак.

Продуктите с хидрогенирани мазнини, сред които маргарини и някои растителни масла, включват повечето чипсове и много други изделия, като бисквити, крекери и т.н. Естествените мазнини са по-добър избор, посочва manukafeed.com.

9. Картофен чипсКато една от най-популярните закуски, картофените чипси са евтини, вкусни и много удобни за консумация. Обикновено те съдържат изкуствени аромати, оцветители и многобройни консерванти. Те са много солени, а високите им нива на натрий могат да предизвикат проблеми с кръвното налягане.

Освен това са с високо съдържание на мазнини и калории, съответно - първи приятели на наднорменото тегло. Те са пълни с трансмазнини, които водят до висок холестерол.

Картофеният чипс се приготвят при много високи температури, което създава акриламид - причиняващ рак химикал. Според American Cancer Society и Европейския орган за безопасност на храните, акриламидът е канцероген. Данните от проучвания върху животни показват, че той може да увреди ДНК и да причини определени видове рак.

Здравословните алтернативи на картофените чипсове са сушени плодове или зеленчуци.

8. АлкохолМоже би ще се изненадате, когато разберете, че консумацията на алкохол увеличава риска от развитие на много видове рак, включително на гърдата, дебелото черво, хранопровода, ларинкса, черния дроб, устата и фаринкса, според Canadian Cancer Society. Тези рискове се увеличават, когато употребата на алкохол се комбинира с тютюнопушене.

Злоупотребата с алкохол е свързана и с много хранителни дефицити. В телата ни алкохолът (етанол) се превръща в токсичен химикал, причиняващ рак, наречен ацеталдехид. Той уврежда ДНК.

Въпреки че понякога напитката може да бъде дори полезна и да доведе до намален риск от сърдечни заболявания, прекомерното пиене има пагубно въздействие върху вашето здраве. Проучванията показват, че колкото по-малко алкохол пиете, толкова по-малък е рискът от рак.

11 храни, които имат срок на годност, но никога не се развалятВсъщност, някои от тези храни, на които е поставен срок на годност от производителя или търговеца, никога не се развалят


7. Изкуствени подсладителиИзкуствените подсладители обикновено се използват за намаляване на затлъстяването или за регулиране на кръвната захар при диабет. Въпреки това, проучванията показват, че те всъщност не помагат на загубата на тегло при повечето хора, а всъщност насърчават увеличаването й.

Друго изследване показва, че аспартамът в действителност влошава инсулиновата чувствителност в по-голяма степен от захарта. А освен това изкуствените подсладители ви карат да жадувате за още сладко.

Сред всички синтетични изкуствени подсладители най-широко се използва аспартамът (NutraSweet). Всъщност той е неврологичен дразнител и може да повлияе на настроението и енергията. Проучванията показват, че приемът на аспартам се свързва с мигренозни главоболия и повишен риск от мозъчни тумори при животните.

По-добрият избор е да се използва умерено количество естествени подсладители, като кленов сироп, мед, меласа, стевия.

6. Рафинирано бяло брашноПочти всички днес знаят, че бялото брашно не е добро за вашето здраве. То може да насърчи увеличаването на теглото и е основна причина за затлъстяване при преяждане.

Рефинирането на зърната причинява загуба на хранителни вещества и намалява съдържанието на фибри, което може да доведе до различни проблеми с храносмилането, като например запек, но знаете ли, че избелването на брашната е още по-вредно? Химическото третиране на брашното, за да стане бяло, води до образуването на алоксан.

Той е токсичен замърсител, причиняващ диабет и се използва в лаборатории за предизвикване на диабет при здрави животни, така че изследователите да могат да експериментират с лечението на болестта.

Бялото обработено брашно има висок гликемичен индекс, който бързо повишава нивото на кръвната захар. Раковите клетки се хранят предимно със захарите в кръвния поток. Така че избягвайте рафинирани въглехидрати, като бяло брашно и бяла захар, тъй като те могат да насърчат растежа на рака.

Като алтернативен вариант вече има много вкусни продукти от пълнозърнесто брашно.5. Рафинирана бяла захарПрекомерната консумация на захар може да потисне имунната система, да наруши минералния баланс на организма, да причини хиперактивност, тревожност, умора, наддаване на тегло, депресия и артрит. Тъй като захарта отслабва имунитета, тя може да увеличи риска от рак.

Захарите внасят вредни чревни дрожди, токсични организми, гъбички и всички форми на клетъчен рак в организма.

Въпреки че глюкозата се изисква от нашия мозък и от всяка клетка за нормално функциониране на тялото, изследователите твърдят, че захарта захранва рака. Особено рафинираните продукти, като бяла захар и високо фруктозен царевичен сироп. Причината за това е, че те се метаболизират от раковите клетки най-бързо и лесно.

За да подсладите храната си, по-здравословният вариант би бил използването на умерено количество естествена захар, като мед или чист кленов сироп, или просто подслаждане с плодове.

4. Мариновани или осолени храни

3. ГМО продукти

15 храни, които можете да приемате в неограничени количестваЗа стройната фигура обаче е препоръчителна балансирана диета с разнообразна храна

2. Плодове и зеленчуци с пестициди

1. Обработвано с хормони и антибиотици месо