Това са десетте най-горещи места на планетата

13423
Това са десетте най-горещи места на планетата

© Pixabay/Instagram

Регионалните власти на италианския остров Сицилия регистрираха 48.8 градуса на 11 август 2021 г.

Ако бъде потвърдена от Световната метеорологична организация, това ще бъде нов рекорд за Европа.

Настоящият рекорд за най-висока температура, регистриран някога на Стария континент, е 48 градуса, измерени в Атина, Гърция, през 1977 г.


Ето 10 други места по света, представени от The Independent, които са прекалено горещи:

Долината на смъртта, Калифорния, САЩ

Мястото с подходящо име в момента държи рекорда за най-висока температура на въздуха, регистрирана някога на Земята. Градусите в пустинната долина достигат 56.7° C през лятото на 1913 г., което очевидно би изместило границите на човешкото оцеляване. 

Има дебат относно валидността на измерването на тази температура, но дори и да се окаже фалшиво, Долината на смъртта все още ще държи първенството с 54.4° C, регистрирани през август 2020 г. Средната температура в района днес достига 47 градуса през лятото, като това е най-сухото място в Щатите.

Уаргла, Алжир

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by accent (@accent_accent)

Най-високата температура, която някога е регистрирана в Африка, е 51.3 градуса в Уаргла, Алжирска Сахара, на 5 юли 2018 г. Има много исторически данни, които цитират по-високи показания на термометрите -  включително 55° C в Кебили, Тунис, което е настоящият официален рекорд, но всички са съмнителни заради начина, по който са записани - във френски и италиански военни постове през колониалния период.

Митриба, Кувейт
В Митриба - отдалечен район в Северозападен Кувейт, са регистрирани 53.9 градуса на 21 юли 2016 г. Не само че това е третата най-висока температура, измерена някога на Земята, но и най-високата, регистрирана някога за континенталния регион на Азия.

Басра, Ирак

На международно летище Басра в Ирак на 22 юли 2016 г. е регистрирана температура от 53.9° C.

Турбат, Пакистан
Турбат - град, разположен в Южен Белуджистан, Пакистан, регистрира четвъртата най-висока температура в света на 28 май 2017 г.: 53.7 ° C.

Далол, Етиопия
Това хидротермално поле със солни образувания, киселинни горещи извори и газови гейзери може да се похвали със средна максимална дневна температура от 41° С, регистрирана от 1960 до 1966 г. Тези числа означават, че има най-висока средна температура от всички населени места на земята.

Азизия, Либия

Бившата столица, на 40 км южно от Триполи, претендира за титлата на най-горещо място на земята през 1922 г., като тогава са регистрирани 58 градуса. Градът обаче е лишен от титлата през 2012 г., когато метеоролозите обявяват измерването за невалидно поради редица фактори, включително неопитността на човека, който го е направил.

Въпреки това градът все още редовно е изложен на температури над 48 градуса през лятото.

Курият, Оман
Оманският град, който се намира югоизточно от столицата Мускат, регистрира най-високата минимална температура през нощта на 26 юни 2018 г. Живакът не пада под 42.6° C тази нощ, биейки предишния рекорд от 41.9 градуса, също регистрирани в Оман.

Климатици на тротоара и сини пътища: Как Катар се бори с жегатаЕдна от най-горещите страни на Земята инсталира климатици на открито и боядисва пътищата в синьо в опит да се охлади

Дащ-е-Лут, Иран
Това пустинно плато има най-високите земни температури на планетата - сателитни измервания, направени между 2003 и 2009 г., установяват максимална температура от зашеметяващите 70.7 градуса. Излишно е да казваме, че районът е необитаем.

Бандар-е-Махшахр, Иран

Този град може да се похвали свтория най-висок топлинен индекс в историята ( той съчетава температурата на въздуха и относителната влажност). Там е регистрирана стойност от 74 градуса през юли 2015 г. Най-високата регистрирана температура е 51 градуса.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg