Д. Димитров: Раздвижването на търговията е малко вероятно

1236
Д. Димитров: Раздвижването на търговията е малко вероятно

„Раздвижването на търговията в петъчната сесия на БФБ е малко вероятно", коментира за Profit.bg Даниел Димитров, портфолио мениджър на Реал Финанс Асет Мениджмънт.

„Вчера американските пазари завършиха деня с минимален ръст, а днес сме свидетели на сериозно покачване на японската борса след подсилване на надеждите, че Bank of Japan допълнително ще облекчи фискалната си политика", посочи още Димитров. „Днес обаче, вниманието ще бъде съсредоточено основно към данните за неселскостопанската заетост в САЩ. Очаквам това да доведе до предпазлива търговия в рейндж при основните европейски пазари".

Подобна е и търговията на БФБ напоследък, като водещите индекси се движат в рамките на няколко пункта.

Според експерта една от причините за това е може би кризата, с която се сблъска съседна Гърция и неминуемо e повлияла на желанието на чуждестранните инвеститори да вложат средства в региона. „През последните дни, обаче, сме свидетели на намаляване на страховете на пазара от вероятността за неплатежоспособност на южната ни съседка", смята портфолио мениджърът. „Като пряк резултат можем да посочим проведения вчера и характеризиран като доста успешен аукцион за гръцки държавни облигации".

Даниел Димитров е на мнение, че това неминуемо ще намали напрежението у инвеститорите, но „да очакваме, че днес те ще тръгнат да купуват гръцки и български акции е несериозно".

„Най-вероятно ще станем свидетели на слаба търговия на българския фондов пазар за пореден ден и единствено прехвърлянето на предварително договорени пакети би могло да повиши оборотите на търговия", посочи експертът. „След като от началото на годината индексите консолидират в тесен рейндж, нямаме основание да очакваме нещо различно и днес".

Повечето от индексите на БФБ приключиха борсовата сесия в четвъртък на „положителна територия". На плюс затвориха SOFIX (+0.49%, 424.94 пункта), BG 40 (+0.17%, 117.53 пункта) и BG TR 30 (+0.63%, 327.71 пункта).

Единственото понижение бе за BG REIT. Индексът загуби 0.02% от стойността си и достигна 44.08 пункта.

Общият оборот на регулиран пазар надвиши 513 хил. лв. През деня се сключиха сделки с акции от 63 емисии. Повишение в цената имаше при 24 от книжата.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg