Г. Тонев: Идните седмици са ключови за посоката на пазарите

1586
Г. Тонев: Идните седмици са ключови за посоката на пазарите

„Тъй като напоследък корелацията на нашия пазар с останалите борси отчете някакво повишение, очакванията ми за днес са за умерено-негативно начало на търговията", коментира за Profit.bg Гено Тонев, инвестиционен консултант в Юг Маркет Фонд Мениджмънт.

Предвид липсата на крайно неприятни новини обаче експертът е на мнение, че купувачите днес имат шанс да надделеят и след края на сесията е по-вероятно да отчетем минимален ръст в стойността на индексите.

„По отношение на ликвидността не очаквам особени изненади и едва ли ще видим оборот от над 1 млн. лева, ако изключим отделни по-големи сделки, които са традиционно непредсказуеми", посочи Гено Тонев.

Според него в малко по-дългосрочен план следващите няколко седмици ще бъдат ключови за посоката на пазарите до края на годината.

„Резкият скок на волатилността (дори на БФБ, колкото и странно да звучи) предвещава нови интересни сесии, в които всяка по-важна новина има шанса да получи своите пет минути слава", добави експертът. „Личното ми мнение е, че рисковете пред глобалната икономика са същите, каквито бяха преди една година и ми е чудно защо една толкова стара „новина" като бюджетните дефицити и държавната задлъжнялост намират водещо място в повечето коментари напоследък".

Борсовата търговия на БФБ в сряда приключи с ръст за четирите индекса на капиталовия ни пазар. Вчера SOFIX сложи край на 12-дневната негативна поредица и регистрира първи ръст през последните 13 дни.

Нещо повече. Индексите SOFIX и BG 40 регистрираха в сряда едни от най-добрите си дневни представяния за всичките пет месеца от началото на 2010 г. В края на деня SOFIX отчете повишение от 2.06%, до 372.72 пункта. Ръстът за BG 40 бе от 1.54%, 106.52 пункта. Повишението при BG REIT и BG TR30 днес е съответно от +2.19 и +1.53 на сто, до 39.18 и 290.86 пункта.

Общият оборот на регулиран пазар доближи 8 млн. лв., като от сделки на облигационния пазар се дължаха малко над 7 млн. лв. По-рано през деня бяха прехвърлени 3 500 облигации на Хелт енд уелнес АДСИЦ, като транзакцията стана по номинална стойност от 1 000 евро за лот.

През деня се търгуваха акциите от 62 емисии. Повишение в цената има при 38 от книжата.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Станете наш почитател във Facebook

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg