П. Пешев: Разбалансиране портфейла на институционални инвеститори

1307
П. Пешев: Разбалансиране портфейла на институционални инвеститори

Разбалансиране на портфейла на институционални инвеститори, инвестиращи в SOFIX компании ще движи борсовата търговия през следващите седмици, коментира за Profit.bg Петър Пешев, брокер в Бул Тренд Брокеридж.

„Комисията по индексите към БФБ ще обяви следващите седмици кои компании ще влязат и кои ще излязат в базата на изчисление на бенчмарка. Тези решения обикновено провокират изкупувания при акциите на новите членове и спад в цените на напускащите SOFIX дружества”.

“Ще продължи да е интересна търговията и с акциите на дружества от групата на Булгартабак Холдинг, включително и на самия холдинг, тъй като от изявлението на новия собственик, в лицето на Ви Ти Би Капитал стана ясно, че в недалечно бъдеще холдингът ще бъде препродаден. Това най-вероятно ще стане след като резултатите на холдинга се подобрят. Инвеститорите гледат далеч в бъдещето, като се надяват, че бъдещата продажна цена е над 100-те млн.евро, които от Ви Ти Би платиха за държавния дял. В допълнение на това, акциите на БТХ отговарят на критериите за членство в SOFIX. Само бъдещето ще покаже, дали спекулантите ще реализират положителна доходност”, допълва Пешев.

“Министерството на финансите е на път да прокара промени в правилата за инвестиране на средствата на Сребърния Фонд, като се предвижда до 10% от активите на фонда да се влагат в акции, търгувани на БФБ. Активите на Фонда са около 1.8 млрд.лева, т.е. ще бъде позволено 180 млн.лева (спрямо сегашния размер на активите) да бъдат инвестирани в топ-борсови компании, търгувани на БФБ”.

“Такъв свеж ресурс определено ще създаде положителен ресурс на борсата и има шанс да я извади от летаргията. Разбира се, не вярвам да се пристъпи към инвестиции в капиталови книжа в близките години, макар нормативно да бъде разписано, просто темата е силно експлоатирана политически в момента. Отделно, Сребърният фонд ще има възможност да увеличи стойността си при активно управление, в резултат на получаваните дивиденти, капиталови печалби и лихвени облигационни и галванични вноски, а не както сега инфлацията да стопява реалната му стойност, в резултат на пасивното и нискодоходно управление на БНБ.

Подобни на българския Сребърни фондове през последните 1-2 десетилетия бяха създадени в немалко държави по света– Норвегия, Белгия, Франция, Кипър, Сингапур, Южна Корея, Нова Зеландия, Канада, Китай и други. Те са част от тенденцията в световен мащаб за развитие на т.нар. Суверенни инвестиционни фондове (от англ. термин Sovereign wealth fund). В масовия случай такива фондове се формират от петролните приходи на големи държави-износители на суровината, от някакви други подземни богатства или от чуждестранните валутни резерви (Корейската инвестиционна компания Korea Investment Corporation например), които трупат държави с голям търговски излишък например, или пък са им прехвърлени държавни активи (Temasek Holding, Сингапур).

Активи, млрд. евро Норвегия Франция Чили Финландия Ирландия Канада Канада Сингапур Нова Зеландия
  18 35.6 3.3 14.5 13.9 114.2 119.5 114 13.2
Местни финансови инструменти , тегло в портфейла до 90% 32.5% няма над 20% над 65% 48.3% 63.9% 32.0% 35.6%
Акции и други ФИ, тегло в портфейла до 70% 39,00% няма 45,00% 70,00% 71,00% 63,00% 100,00% 94,00%
Облигации, тегло в портфейла до 50% 61,00% 100,00% 55,00% 30,00% 29,00% 38,00% няма 6,00%

* Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансов инструмент!

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg