Акция на деня - Оргахим

839
Акция на деня - Оргахим

След силното повишение на индексите от края на миналата седмица, продължило и през вчерашния ден, днес те регистрираха спад. Индексът на сините чипове SOFIX загуби 2.9% от стойността си.

Понижението, според много анализатори е напълно закономерен, на фона на повишението, на което станахме свидетели, като много инвеститори решиха да „прибират печалби".

В условията на спад при индексите и повечето от сините чипове, една позиция успя да приключи със сериозно повишение и това напълно логично я прави акция на дена. Става въпрос, разбира се, за Оргахим.

При относително активна търговия и обем от над 400 акции, книжата на русенския производител на бои поскъпнаха с 10.2%, като цената на последната сделка бе при ниво от 97 лева.

За сравнение, само вчера собственикът си смениха 954 акции. За последния един месец пазарната капитализация на дружеството отбеляза повишение от 35.2%.

На пръв поглед няма обяснение за това акциите на компанията да се „отлъчат" от всеобщото настроение, както и за изключително активната им търговия през последните дни.

Нека да припомни, че позицията влиза в състава на почти всички родни инвестиционни фондове.

Дружеството отчете загуба от 469 хил. лв. за полугодието, на фона на печалба от 3.02 млн. лева година по-рано. На годишна база приходите от оперативна дейност намаляват с 24% до 51.04 млн. лв.

Компанията отчете 2.02 млн. лв. загуба в края на първо тримесечие, като нетните й приходи от продажби тогава бяха 19.08 млн. лв., при 25.57 млн. лв. година по-рано.

Цените на продаваните суровини и материали са изключително чувствителни на международните борсови котировки, като разликата суровина - краен продукт е много динамична. Приходите от готови продукти са най-вече от местен пазар.

Надзорният съвет на дружеството реши да се закрият дъщерните фирми в Сърбия и Украйна, с цел да се оптимизират бизнес процесите и да се минимизират загубите в бъдеще.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg