Брокери: Натиск в началото на сесията, връщане в края

1371
Брокери: Натиск в началото на сесията, връщане в края

Очакванията си за търговията на БФБ за предстоящата седмица коментираха за Profit.bg трима експерти от пазара:

Драган Драганов, брокер, Реал Финанс

Изминалата седмица се характеризираше с обичайната ниска ликвидност и понижения сред основните борсови измерители. В последния ден от седмицата развитите капиталовите пазари записаха сериозни понижения, и предвид засилващата се корелация между БФБ и големите борси по света, очаквам червената вълна да залее и родните индекси в началото на седмицата.

В последно време у нас се наблюдава повишаване на ликвидността при по-сериозни низходящи движения, така че очаквам днес ликвидността да бъде малко по-висока от обичайното. Денят ще започне със силен натиск от страна на силно спекулативния капитал на пазара, предвид ярко червената сесия в Азия. в последствие очаквам натискът да отслабне и най-вероятно към края на търговската сесия индексите ще успеят да възстановят част от изгубеното в сутрешните часове. Подобни ситуации, изглеждащи като предварително начертани са удобни за дребните спекуланти на пазара, но в много случаи пазарът успява да надхитри всички. Очакваните дневни понижения обаче не са основният проблем на родния ни Капиталов пазар. Най-голямото предизвикателство пред БФБ си остава ниската ликвидност и липсата на доверие от страна на публиката към пазара.

Ирина Христова, брокер, Евър

Изминалата седмица не приключи благоприятно за финансовите пазари. Намаляващото доверие в еврозоната и лошите данни за заетостта в щатите допринесоха за значителни намаления на индексите, като Дау Джонс отново падна под психологическото ниво от 10 000 пункта.

Смятам, че негативните настроения ще се принесат и в настоящата седмица. По всяка вероятност родният пазар ще отвори на червена територия, след което до края на сесията може би част от загубите ще бъдат наваксани. През следващите дни очаквам отново да се движим в корелация с международните борси. Няма никакви индикации, че летаргията, в която е изпаднала нашата борса, ще бъде нарушена.

Марин Костурски, брокер, БенчМарк Финанс

Натискът върху ликвидните позиции най-вероятно ще продължи през седмицата, с оглед на корекцията на световните капиталови пазари. До успокояване на финансовите пазари и притесненията относно Европа, няма да станем свидетели на подобряване на ситуацията у нас. Липсата на ликвидност продължава да е основен проблем на БФБ и дори разпродажби на малки количества акции продължават да оказват негативно влияние на борсата ни в краткосрочен план.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg