Търгуването на БФБ 4 пъти по-скъпо спрямо западните борси

1868
Търгуването на БФБ 4 пъти по-скъпо спрямо западните борси

Както вече Profit.bg информира, от 1 януари 2011 г. влезе в сила новата тарифа за таксите и комисионните на Българска фондова борса. Основната промяна, която засяга дребния инвеститор, е въвеждането на минимална такса за изпълнена поръчка в размер на 1.20 лв. с ДДС. Отделно, таксата на Централен депозитар е 0.60 лв. на сделка, както и брокерската комисионна, която обикновено е около 0.3-0.4% от сделката (варира според оборотите).

Въпреки че трудно можем да сравняваме БФБ при ниските й обеми със западните пазари, нека погледнем какво плащат инвеститорите там. Ще се спрем на един от най-големите европейски онлайн брокери, Interactive brokers, който предлага две схеми на таксуване - подходящи за търгуващи с големи или малки обеми.

Понеже въвеждането на минимална комисионна засяга най-вече дребните инвеститори, посоченият долу пример, е за обем на сделка от 5000 единици, в зависимост от пазара.

В повечето случаи таксуването е на база на стойността на сделката, като има минимуми и максимуми. В САЩ е по-разпространено и таксуването на база обем акции, при което може да варира таксата за сделки с еднаква стойност, но различно количество книжа. Зад Океана брокерите също предлагат сделки с фиксирана комисионна без значение на обема (има ограничение обикновено за акции под 1 долар).

В долната таблица се вижда, че таксите, като процент от стойността на сумата на западните борси се доближават. Разходът за покупка на акции на стойност 5 000 единици на посочените 4 основни пазара възлиза на около 0.1%.

В същото време, в България, брокерските комисионни са в рамките на 0.4-0.5% от стойността на сделката.

За посочения пример, ще вземем комисионна от 0.4% с включена тази на БФБ от 0.075%, а отделно ще добавим и таксата от 0.6 лв. на Централен депозитар. Както се вижда, разходът за сделката е над 0.4%, или средно около 4 пъти по-голям от този на западните борси.

КомисионнаМинимумМаксимумПримери
САЩ


$0.005 на акция$10.5%100 акции по $50 = $11 000 акции по $5 = $5
Германия


0.1%€4.00€29-991 000 акции по €5 = €5
Франция


0.1%€4.00€291 000 акции по €5 = €5
Великобритания


£6£6£61000 акции по £5 = £6
България   
0.4%BGN 1.8n/a1 000 акции по 5 лв. = 20.60 лв.


Разбира се, това донякъде се дължи и на ниската ликвидност на нашия пазар. Тук е мястото да отбележим, че при определен вид поръчки на Запад дори се плаща на търгуващия, когато той създава ликвидност.

Именно върху начини за стимулиране на ликвидността трябва да помисли ръководството на БФБ, а не за това как да променя тарифата си с цел покриване на собствените си разходи.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Александър Иванов
# 0
21:01 | 3 January 2011
Струва ми се, че сравнявате комисиони на борсите към брокерите, с комисиони на брокерите към клиентите. Коцев, пред запетайките НЕ се пише интервал!
Емил Коцев
# 1
18:01 | 3 January 2011
Да , но у нас правителството работи открито против българския бизнес , а в другите страни , като правило е точно обратното!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg