Броени дни до края на 2017 г., какво се случи на борсата ни

1011
Броени дни до края на 2017 г., какво се случи на борсата ни

© Pixabay.com

Седем търговски сесии остават до края на 2017 г. на Българска фондова борса.

Какво се случи от началото на годината на родния капиталов пазар? Екипът на Profit.bg ще ви представи няколко позитивни и негативни факти от годината. Вижте ги:

ДЦК

Наскоро на Българска фондова борса започна търговията с държавни ценни книжа. Проектът се очаква да повиши оборотите на борсата ни в следващите месеци и години, макар за момента това да не е факт.

Похвалното в случая е, че това е една от стъпките, посочени за задължителни за развитието на капиталовия пазар у нас, а също и факта, че е резултат от съвместните усилия на Фондовата борса, Централен депозитар, Министерство на финансите и Българска народна банка (БНБ) за създаване на регулиран вторичен пазар за държавен вътрешен дълг.

Енергийната борса

Българска фондова борса ще плати 5.2 млн. лв. на Български енергиен холдинг за придобиването на 100% от капитала на Българска независима енергийна борса. Плащането по сделката ще бъде разсрочено за период от година и половина.

4 млн. лв. от цената ще бъдат платени веднага при сключване на договора за прехвърляне, докато останалата част от сумата ще бъде преведена на три равни вноски в рамките на шестия, дванадесетия и осемнадесетия месец след прехвърляне на акциите.

До продажбата на Българска независима енергийна борса се стигна, след като Български енергиен холдинг бе поел ангажимент пред Европейската комисия да отдели борсата от структурите си. 

БФБ-София бе посочена като подходящ кандидат за собственик на новата енергийна борса в специално становище на ЕК. Правителството също даде своето съгласие за предстоящото прехвърляне.

See Link

Продължава и развитието на SeeLink и през 2017 г. нови страни се присъединиха към регионалния проект. Последно това сториха от Босна и Херцеговина, а преди това това Гърция, Словения и Сърбия, които се присъединиха към учредителите от България, Македония и Хърватия.

SEE Link вече дава достъп до общ пазар с капитализация от над 50 милиарда долара и повече от 959 ценни книжа, които отговарят на условията за търговия. Общо 32 инвестиционни дружества (брокерски къщи) са допуснати до търговия на регионалната платформа.

ETF-ът на Експат

Първият борсово търгуван фонд на Българска фондова борса Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF, който следва представянето на индекса SOFIX, наскоро навърши една година. Нетната стойност на активите му за момента достига 30.6 млн. лв., а от създаването си той вече е постигнал за вложителите си близо 17%, след като преди месец доходността бе и над 20 на сто.

ETF център на Балканите

Именно с управляващото дружество Експат Асет Мениджмънт се свързва и идеята България да се превърне в хъб за фондовата индустрия в региона.

Оттам вече подготвят и регистрирането на нови 10 ETF-a, следящи основните индекси в Гърция, Полша, Чехия, Румъния, Сърбия, Хърватия, Словения, Словакия, Унгария и Македония.

Управляващото дружество очаква сериозен интерес към тези продукти, както в България, така и от чуждестранни инвеститори, включително и от инвеститори от държавите, чиито индекси ще следват тези фондове.

Ваучери за листване на фондовата борса

Ваучерите, с които малките и средните предприятия ще могат да се листват на Българската фондова борса, се очаква да покрият разходите на желаещите за листване на капиталовия ни пазар.

Пилотната грантова схема е с общ бюджет от 2 млн. евро, като всяко дружество ще може да разчита на 50 хил. лв. финансиране.

Със средствата предприятията могат да направят представяне на бизнеса им пред инвеститори и подготовка на проспект, които се изготвят от лицензиран инвестиционен посредник.

Освен самите услуги, с парите по програмата компаниите могат да заплатят задължителните публикации в пресата във връзка с емисията си, печатни материали, командировъчни за роуд шоуто, както и таксите към съответните институции (борса, депозитар, Комисията по финансов надзор или съответната институция в чужбина).

Очаквайте в следващите дни и негативите от 2017 г. за Българска фондова борса.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...