Директорът на най-големия инвестиционен фонд в света е оптимист за пазарите

1207
Директорът на най-големия инвестиционен фонд в света е оптимист за пазарите

© Pixabay

Настроен съм изключително оптимистично по отношение на капиталовия пазар заради икономическото възстановяване, монетарните и фискалните стимули и силните финансови отчети.

Това заяви пред CNBC изпълнителният директор на инвестиционния фонд Blackrock Лари Финк.

Той каза още, че рекордните стойности на Dow Jones Industiral Average и S&P 500 не са повод за притеснение. Според него са налице голям брой фактори, които продължават да оказват подкрепа на пазарите.

"Една от основните причини за оптимизма е фактът, че все още има много неизползвани парични средства. По време на пандемията от COVID-19 поведението и на потребителите, и на бизнеса се промени", отбелязва Финк.


Според него има много хора, които спестяват част от предишните си разходи, работейки от вкъщи. Други пък получават помощи от държавата, с които заместват доходите, загубени по време на кризата.

"Прекрасно е, че все повече хора започват да спестяват и да инвестират в дългосрочен план, вместо да харчат", казва изпълнителният директор на Blackrock.

Той коментира и институционалните инвеститори, като по думите му основните им притеснения не са свързани с криптовалутите и дали те ще образуват финансов балон, а с климатичните промени и инфлационните рискове.

Лари Финк все пак взима под внимание краткосрочните рискове пред капиталовите пазари. Според него новите щамове на коронавируса могат да намалят ефективността на ваксините, което се очертава като потенциален проблем.

Успя ли МВФ да помогне на световната икономика по време на пандемията?Фондът предоставя на своите членове кредитни линии, когато някой от тях изпадне в ликвидна криза

В дългосрочен план опасността е свързата с разширяващия се бюджетен дефицит на Съединените щати в резултат на икономическите стимули, които са в размер на трилиони долари.

"Засега дефицитите не са ключов риск, защото на пазара има много неизползван капитал. Това е мнението на повечето пазарни участници. Но ако икономическият растеж не се ускори до темпове, които могат да бъдат поддържани устойчиво в следващите 10 години, да кажем над 3% годишно, бюджетният дефицит ще започне да "тежи", а на даден етап ще се наложи и вдигане на лихвените проценти", смята Финк.

Той направи своя коментар след публикуването на финансовите отчети на Blackrock за първото тримесечие. Активите, управлявани от компанията, нарастват с 39% на годишна база - до над 9 трилиона долара. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg