Цените на имотите в САЩ скачат с най-бързия си темп от февруари 2006 г. насам, пише Insider.

Поскъпването продължава и през втория месец от новата година, става ясно от изнесените данни на CoreLogic.

Спрямо година по-рано цените на недвижимостите са се повишили с 10.4 на сто, което е най-голямото поскъпване на годишна база в последните 15 години.

Ръстът за последния месец е от 1.2 на сто.

На годишна база най-голямо поскъпване се отчита в Айдахо и Монтана, съответно 22.6 и 19.5 на сто.

От CoreLogic прогнозират, че в следващите 12 месеца стойността на имотите ще се покачи с нови 3.2 на сто средно за страната.

Да работиш и живееш на чист въздух – вече е възможноВтората част на един от най-луксозните комплекси в Боровец получи разрешение за ползване

Ръстът в последните години се дължи основно на понижението до рекордно ниски нива на лихвите по кредитите. От друга страна, купувачите се насочиха и към къщи в по-малките населени места и покрайнините на големите градове, което повиши търсенето на такива имоти.

В последните месеци обаче в САЩ се наблюдават продажби на държавни облигации, като инвеститорите се насочват към по-рискови активи, като криптовалути и акции.

Това води до спад на цените на облигациите, а оттам и до повишаването на доходността по тях.

Именно това е и причината в последните седмици да наблюдаваме ръст на лихвите по кредитите в САЩ. В момента те са на най-високото си ниво от юни насам, след като нараснаха в последните седем седмици.