Градус предвижда да разпределя 90% от печалбата си като дивидент

7017
Градус предвижда да разпределя 90% от печалбата си като дивидент

© Pixabay

След предстоящото публично предлагане на Градус АД на Българска фондова борса, дружеството възнамерява да предложи на акционерите си минимум 90% от годишната печалба на холдинговата компания да се разпределя като дивидент, считано от 2019 г.

Тази корпоративна политика гарантира максимално доближаване на акционерите на Градус АД до финансовите резултати на всяко от дъщерните дружества.

„Смятаме, че това е справедливо и ще е от полза за големите и малките акционери, като се надяваме те да се съгласят на тази стъпка. Имаме основания да смятаме, че това ще се оцени от потенциалните инвеститори в предстоящото публично предлагане“, отбеляза Ангел Ангелов, представител на Градус АД.

Поемането на ангажимент за разпределяне на дивидент не е установена практика на българския капиталов пазар, но Градус АД е готово на такава стъпка, тъй като спецификата на бизнеса и на средата го позволява.

Преди седмици компанията обяви финансовите си резултати за 2017 г., които са достатъчно перспективни. Отчетите показват общо консолидирани приходи на Градус АД в размер на 245.834 млн. лв. и нетна печалба след данъци в размер на 39.825 млн. лв.

Компанията остава една от най-големите компании за добив на месо в България и сред трите водещи производители на разплодни яйца в Европа. Тя е на първо място в страната по производство на продукти от птиче месо с 35% пазарен дял.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg