Иван Такев: МСП са на крачка от борсата

6833
Иван Такев: МСП са на крачка от борсата

Изпълнителният директор на Българска фондова борса Иван Такев даде интервю за Profit.bg по време на провелата се снощи Expat International ETF Conference.

Вижте какво сподели той за ETF-ите, IPO-та, SeeLink и по други важни теми, касаещи инвеститорите на капиталовия ни пазар.

ETF:

Наличието на ETF-и (бел. ред. борсово търгувани фондове) на Българска фондова борса може да бъде само положително. Не мисля, че можем да търсим някаква пряка закономерност, въпреки че такава съществуваше в първите дни от стартирането на ETF-a върху SOFIX. Като цяло в момента сключените сделки са влияние от по-големи инвеститори, отколкото някаква стабилна закономерност.

При всички случаи, обаче, е по-добре да имаш 9 или 11 ETF-a, отколкото да нямаш нито един, сподели Такев. Наличието на ETF-ите на Експат постави България на малко по-специално място в картата на региона.

IPO на Градус:

По отношение на предстоящото IPO (бел. ред. първично публично предлагане) ние извършихме определена техническа работа, все още такава също предстои. Предлагането се очаква да има голям ефект върху пазара и в този смисъл правилната техническа работа е много важна.

Ваучерна схема за МСП:

Проектът вече е на финалната права от гледна точна на регулации, но всъщност е в началната фаза от живота си. Ние финализираме няколко допълнения към правилата на многостранната платформа за търговия, за която получихме лиценз малко по-рано тази година, така че да го разширим до този вид компании. Същевременно разработваме изцяло нови правила, които да касаят т. нар. съветници на тези МСП (малки и средни предприятия), които ще ги съпътстват в живота им на борсата и ще бъдат изцяло до тях, докато не решат да се листват на Регулиран пазар. Това е нещо ново, ние също се учим в движение от опита на чуждестранните пазари, тъй като има доста подобни примери, дори и в съседните страни. Възлагаме доста надежди на този проект, тъй като смятаме, че икономиката на България в следващите години ще бъде доминирана именно от подобен вид компании.

SeeLink:

Проблемите там са извън самата платформа, която оперира вече 2 години. През нея се сключват сделки, но, за съжаление, България не е страна по тях. Срещат се трудности, най-вече от гледна точка на приключването на сделките, тъй като всички страни имат различни изисквания за тяхното финализиране и инвеститорите не са напълно наясно какво трябва да очакват, когато сключват сделка в някоя от съседните държави.

Това, което се стремим, е да елиминираме повечето от преградите, които в момента присъстват от гледна точка на пост трейдинг услуги, така че да създадем максимално удобство на участниците от една държава, когато търгуват в някоя от съседните държави, да имат възможност да приключат сделките в техния собствен депозитар. Това означава изграждане на връзки между съответните депозитари, дали преки и с участието на банка попечител. Независимо как ще се случи, това е едно голямо предизвикателство. Отделно от това съществува и проблемът за разпознаваемостта на пазарите. Те са толкова малки като размер, като българските инвеститори например нямат представа какво точно се търгува в Сърбия. Т.е. ние трябва да положим усилия за повишаване на разпознавателността на пазарите. Това ще включва проект, които обсъждавме с Европейската банка за развитие, но той има няколко аспекта – осигуряваме на адекватен анализ на лисваните компании, повишаване на грамотността на инвеститорите в отделните държави и изравняването на практиките и възможностите във всеки един пазар, съобразно останалите в региона.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...