Китайски компании набират средства с листване на акции в Швейцария

2108
Китайски компании набират средства с листване на акции в Швейцария

© Unsplash.com

Китайски компании, които се опитват да наберат средства в чужбина, се обръщат към Швейцария и получават бързо регулаторно одобрение на процеса.

Това твърдят от Baker McKenzie, която е консултирала първите четири компании, които са листнали акции чрез нова партньорска програма с Швейцария на 28 юли.

Компаниите са набрали около 1.5 млрд. долара.

Китайският борсов регулатор е одобрил емитирането на новите акции “само за няколко седмици,” казва пред CNBC Уанг Ханг, партньор в Baker McKenzie в Пекин. Той отбелязва, че процесът по одобрението на други емисии акции може да отнеме няколко седмици или дори половин година.


Тези листвания нe са първични публични предлагания, а представляват нов канал за китайските компании, листвани на китайския фондов пазар, за набирането на средства в чужбина.

Четирите компании — GEM, Gotion High-tech, Keda Industrial Group и Ningbo Shanshan, са емитирали глобални депозитарни разписки на борсата Six Swiss като част от нова китайско-швейцарска програма с участието на борсите в Шанхай и Шънджън. Четирите компании развиват дейност в сферите на новата енергия или производството.

Достъпът на китайските компании до чуждестранни капитали се следи все по-отблизо след спирането на планираното IPO на Ant Group в края на 2020 г. и предприетите от Пекин мерки срещу Didi през лятото на 2021 г.

Трейдърите в Шанхай спят на работните си места по време на локдаунаНякои компании дори поставят сгъваеми легла под бюрата в офисите

От китайска страна нови регулации, съсредоточени около поверителността и националната сигурност, вдигнаха летвата за публичните предлагания в чужбина. Потенциалният неуспех за постигане на споразумение за одит със САЩ подставя под заплаха от делистване много от китайските компании, чиито акции се търгуват на борсите в Ню Йорк.

Компаниите, които опитват да се листват в континентален Китай и Хонконг, обаче често се сблъскат с по-строги изисквания, отколкото на щатския пазар.

Според доклад на EY, към 14 юни над 920 компании очакват да излязат на борсата в Континентален Китай и Хонконг. Техният брой остава почти без промяна, в сравнение с март.

И докато китайските компании изчакват яснота относно по-бързия IPO процес, някои от тях, които имат възможност, се обръщат към Швейцария.

Клиент, който обмисля IPO в Хонконг, реши да избере първо листване с глобални депозитарни разписки в Швейцария и да организира листване в Хонконг на по-късен етап, казва Уанг.

След излизането на новината за програмата между Швейцария и Китай по-рано през годината “най-малко 13 китайски публични компании вече са обявили своето намерение” да предложат акции, казва Уанг. “Има и други компании, които планират тази стъпка, но все още не са го обявили.”
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg