Британската фармацевтична компания GSK отдели днес подразделението си за потребителско здраве в най-голямото борсово листване в Европа от повече от десетилетие.

Новата компания - Haleon, става най-голямата единична компания за потребителско здраве, включваща марки, като пастата за зъби Sensodyne и болкоуспокояващите Advil.

Акциите на Haleon започнаха да се търгуват на цена от 330 пенса тази сутрин, което определи на компанията пазарна капитализация от около 30.5 млрд. паунда (36.4 млрд. долара), сочат изчисления на Ройтерс.

Надеждите относно пазарната капитализация на Haleon бяха големи, след като GSK обяви през януари, че е отхвърлила оферта на стойност около 50 млрд. паунда (59.52 млрд. долара) от Unilever на базата на това, че е прекалено ниска.

Ако се изключат първичните публични предлагания, осъществени през Shanghai London Stock Connect, листването на Haleon е най-голямото на Лондонската фондова борса от това на Glencore през май 2011 г., която беше с пазарна капитализация от около 37 млрд. паунда, сочат данни на Refinitiv.

Сделките намаляха. На Уолстрийт се задават съкращения Преди по-малко от шест месеца банкерите от Уолстрийт жънеха печалбите от историческия бум при сливанията и първичните публични предлагания на акции. Сега, благодарение на смесица от фактори, които хвърлиха сянка върху пазарите и причиниха спад при повечето сделки тази година, за първи път от 2019 г. се очертават по-мащабни съкращения

Междувременно, акциите на GSK поскъпват с около 3.3%, въпреки намалената стойност на отделения бизнес.

GSK вече е New GSK, фокусирана единствено върху ваксините и лекарствата с рецепта. Компанията беше подкрепена от проведени наскоро успешни клинични тестове, в това число за ваксина срещу Респираторен синцитиален вирус, както и от сделки по сливания и придобивания.

Компанията също така има възможност да използва част от 7-те млрд. паунда, които ще генерира от отделянето на Haleon, за финансирането на още сделки.

С финализирането на отделянето всички акционери в GSK ще получат по една акция на Haleon за всяка акция на GSK, която притежават.

Pfizer ще запази своя дял от 32% в Haleon, който възнамерява да продаде с времето. GSK ще запази 13.5% от Haleon, а останалите 54.5% ще бъдат собственост на акционери в GSK.

След приключването на днешната сесия GSK ще консолидира цената на своите акции, връщайки я приблизително на същото ниво от преди отделянето.

Това ще гарантира, че печалбата на акция на компанията и цената на акциите ще могат да бъдат сравнявани с предишни периоди.