Ръководството на Reynolds American е отхвърлило офертата на British American Tobacco за придобиване, съобщи вчера Bloomberg, позовавайки се на неназовани източници, запознати със ситуацията.

Миналия месец BAT, която притежава 42% от Reynolds, отправи оферта за придобиването на останалите 58% в американската тютюнева компания на стойност 47 млрд. долара. От Reynolds обаче са преценили, че тази оферта е твърде ниска, разкрива материалът на Bloomberg.

Информацията бе съобщена и от Reuters по-късно през деня. До момента нито една от двете компании не е излязла с официален коментар по въпроса.

Според източниците на Bloomberg BAT и Reynolds са в процес на преговори, като британският гигант е склонен да повиши леко офертата си. Към настоящия момент пазарната стойност на Reynolds e 76 млрд. долара.

Ако сделката се осъществи, то BAT ще изпревари Philip Morris International като най-голямата публично търгувана тютюнева компания в света. Освен това сделката ще позволи на британската компания да се завърне - след 12-годишно отсъствие, на американския пазар и ще й осигури достъп до водещите продукти на Reynolds в сферата на електронните цигари.

В момента най-голям дял от щатския пазар (51%) се държи от спин-оф компанията (самостоятелно дружество, което е отделено от основната компания) Altria, която бе отделена от Philip Morris International през 2008 година. Reynolds притежава 34% от пазара.

Според анализатори, ако сделката се осъществи, щатският пазар ще е отговорен за 40% от приходите на BAT и 50% от печалбата на британската компания.

Някои предполагат, че сделката може да подтикне Philip Morris да потърси повторно обединение с Altria.