Впечатляващото в много отношения представяне на пазарите през 2009 г., разбира се, поражда въпроса доколко бихме могли да очакваме подобно поведение и през следващата година. По всичко изглежда, че бързото стабилизиране на пазарните условия след март се състоя главно въз основа на нормализиране на риска и силното подценяване на база valuations, но през следващите тримесечия ръста на индексите ще трябва да се "заслужи", коментира за Profit.bg Кирил Гарчев, главен дилър в Булброкърс.

„В този смисъл по-нататъшното свиване на рисковите премии (като кредит спредовете и CDS например) нямат много възможности за подобрение следователно да оказват подкрепа за пазара".

Фундамента на компаниите от една страна (ръста на продажбите) и на икономиката като цяло от друга (възстановяване на потреблението) ще бъдат ключовия източник за дефиниране на посоката за индексите. Въз основа valuations, както на нормализирана така и на forward база бяха достигнати нива, които се асоциират с дългосрочните средни за съответните серии, което макар и да не е пречка за поскъпване, няма да оказва подкрепа, както в средата на 2009 г., смята Гарчев.

В този смисъл рязкото влошаване на корпоративните резултати след трето тримесечие на 2008 г. ще предложи интересен базов ефект при отчитане на динамиката в продажбите и печалбите на компаниите от тук нататък. Особено при цикличните/ експортно ориентирани сектори вероятно ще видим първите признаци на подобрение през 2010, но балансът на информацията, с която разполагаме към момента, не предполага високи норми на ръст в оперативните резултати на дружествата преди 2011 г.

Сравнение в представянето на СЕЕ пазарите индексирани към началото на годината показва, че противно на нормалното очакване, българският фондов пазар изглежда много по-тясно корелиран с балтийските страни спрямо Румъния, например. След постиганите върхове през септември се наблюдава корекция и изоставане при индексите от групата спрямо централно европейските страни и дори борсата в Букурещ.

„Колкото и да ни се иска, чуждестранните инвеститори да „разпознаят" постиженията на България в макроикономически план, наличието на фиксиран валутен курс, натрупаните в статистиката значителните макроикономически дисбаланси, бурният ръст на кредитирането и други "негативи" от пред кризисния период заемат централно място при оценката на инвеститорите за потенциала и рисковете пред пазара. Индексите тук остават под значителното влияние на случващото се при подобните възникващи и от друга страна при развитите пазари, въпреки диференциацията след март, а при поредното внасяне на "шум" отвън устойчивостта ще бъде поставена под въпрос при разпродажби на "общо основание". Именно изчерпването на ефектите от цикъла на материалните запаси и правителствените стимули в съчетание с бавния процес по редукция на дълга в развитите икономики биха могли да бъдат такъв източник на нестабилност в глобален план, който относително лесно да се трансформира във външен шок за пазара", допълни Гарчев.

„Балансът" на информацията предполага, че пазарът е изчерпал "горивото" на база valuations, плюс нормализация на риска и отразените вече в цените добри резултати на корпоративно ниво трябва да започнат да се "материализират" през 2010 г. или съмненията около устойчивостта на растежа заедно с първите въпросителни около изтеглянето на ликвидност и повишение на лихвените проценти ще изправи индексите пред първата голяма корекция на цикличния „бичи пазар", а волатилността ще бъде основна черта през следващата година.