Всички сметки на Холдинг Пътища и на още 4 фирми, които се контролират от бизнесмена Васил Божков, са блокирани. Запорът е от няколко частни съдебни изпълнители, съобщи DarikFinance.bg. В последните дни банки и други структури, които имат да взимат пари от тези компании, по спешност са се обръщали към частните съдебни изпълнители.

Причина за акцията са задълженията на холдинга към Интерлийз ЕАД в размер на около 4 млн. евро. За тази сума има образувано дело за обезпечение. Тя не включва дължимите и неизплатени вноски по взетите машини за пътно строителство на Мостстрой, която в четвъртък обяви, че е подала искане за обявяване в несъстоятелност. Божков е акционер и в тази компания с 21% от акциите.

Лизингополучател на това оборудване всъщност е холдингът, а не Мостстрой. Акционери и в двете компании, според Търговския регистър, освен Божков, са АБВ инженеринг и Евробилдинг 2000.

Запорирани са сметките във всички банки на още 4 други фирми, в които собственик е Божков. Започва опис на имуществото им.

Интерлийз пък е част от групата на ОББ. Според запознати, няколко кредита са отпуснати от ОББ на дружества, свързани с Васил Божков. Това е станало в края на 2008 г. По повечето от тях обслужването е вървяло нормално само в рамките на месец-два в очакване да се появяват поръчки от държавата. Тъкмо това очакване е част от "обезпечението" по кредитите, договорени с банки, казват експерти, пожелали анонимност.

Наскоро проверка на Холдинг Пътища започна и Комисията за финансов надзор. Причината е отделянето на три от дружествата му в офшорки. Четирите дружества, извън Холдинг Пътища, също имат задължения към ОББ за около 70 млн. лв.

По неофициална информация дълговете на компании, свързани с името на Божков, дължат на трезора около 100 млн. евро.

Нове: Божков не управлява "Мостстрой"

Васил Божков притежава само 21.07% от акциите на Мостстрой АД и това процентно участие не му дава възможност самостоятелно да контролира дейността на дружеството. Това се казва в съобщение до медиите на Нове холдинг АД - компанията на бизнесмена. По тази причина изразяваме нашето учудване от тиражираните в медиите информации, че Мостстрой АД е дружество на г-н Васил Божков, допълват от холдинга. Контролираното от Васил Божков Нове холдинг АД е член на Съвета на директорите на Мостстрой АД, но не го представлява. Състоянието на Мостстрой АД по никакъв начин не влияе на бизнеса на Васил Божков, както и на всички негови проекти в страната и в чужбина, се казва още в съобщението.

Хазарт и застраховане в империята

Основната част от бизнеса на Васил Божков се свързва с Нове холдинг. Структурата, създадена през 1992 г., включва дружествата стрелкови клуб Нове, учреден през 1995 г., Интенюз 98 - дружество за анотация на българския печат, луксозният хотел Глория палас в центъра на София до Халите, туроператорската фирма Булпартнерс тревъл, кетъринговото дружество Каритекс лъки, което пък има няколко луксозни виенски сладкарници в столицата, както и дружество Нове трейдинг с предмет на дейност кетъринг, столово и болнично хранене.

Другата сериозна част от бизнеса са строителните фирми - Холдинг Пътища и Мостстрой, както и Железопътна инфраструктура холдингово дружество.

Неофициално името на бизнесмена се свързва най-вече с хазарт и застраховане. В регистрите обаче неговото име никъде не фигурира в дружества, занимаващи се с подобен бизнес. Изключение прави само Еврофутбол. Допреди години, в разцвета на безмитната търговия, името на Божков бе свързвано и с голям пай от нея. Божков е известен и със страстта си към антиките. Според официалната информация от Нове холдинг, в сградите на холдинга има колекция от над 500 картини от известни български творци. Васил Божков притежава и сбирка от антични експонати.

Източник: в. Стандарт