През 2007 година БТК трябва да достигне до 73 процента цифровизация на мрежата си, съобщи пред журналисти днес Севдалин Станев, главен директор "Експлоатация и архитектура на фиксираната мрежа" на компанията, цитиран от БТА.

През тази година БТК ще предостави високоскоростен интернет на 2000 училища в цялата страна. БТК вече е оборудвала с ADSL връзка около 1300 училища, уточни Станев.

През 2006 година компанията е достигнала ниво на цифровизация от 57,92 на сто при изисквания от ЕС за 50 - 55 процента, посочи директорът.

Цифровизирани си телефонни постове във всички 27 областни града, а ADSL- достъп до Интернет има вече в 218 населени места, в които живеят над 70 процента от населението на страната.

Все още не е ясно дали акционерите на БТК са готови да продадат своя дял или да го запазят, каза Мартин Щауб, главен изпълнителен директор на телекома запитан дали БТК ще се продава.

По думите му исландският милиардер Тор Бьорголфсон преговаря с няколко потенциални купувача на телекома.

Неговата компания "Новатор Телеком България", притежава "кол опция", която му дава право да купи 100 процента от настоящия мажоритарен собственик "Вива Венчърс", след като изтекат ограниченията за разпореждане с акциите на компанията в договора за приватизация в капитала на БТК.

БТК беше приватизирана през 2004 година от компанията "Вива Венчърс", която плати 230 млн. евро за 51 процента от капитала на телекома. По-късно капиталът на БТК беше увеличен с 50 млн. евро и делът на "Вива Венчърс" достигна 65 процента.