От днес започва процедурата за приватизацията на миноритарния дял на държавата в електроразпределителното дружество Е.ОН, заяви енергийният министър Трайчо Трайков. Очаква се печалбата от листването на държавния дял на Българската фондова борса да бъде в размер на очакваната печалба от "Булгартабак", информира БГНЕС.

Миноритарният пакет на държавата е 33%. Ако останем собственик съществува несигурност за монетаризирането на държавния дял, а приватизирайки миноритарния си дял държавата ще получи капиталовата печалба от реинвестирането през годините, обясни Трайков. Смятаме, че от всички гледни точки това е най-добрият вариант, изтъкна той.

Трайков подчерта, че компанията Е.ОН работи на регулирания пазар като естествен монополист, има стабилни парични постъпления, като за миналата година печалбата на дружеството е в размер на 55 млн. лева. "Надявам се, че емисията ще има успех и ще привлече значителен инвеститорски интерес", призна енергийният министър. Вариантите за приватизацията на дела на държавата са различни, но според министъра най-бързият е под формата на служебно листване на миноритарния дял.

"Ще има преговори и с другите две електроразпределителни дружества, но не бихме искали наведнъж да изсипваме и трите дружества, ще се решава в зависимост от обстановката", обеща енергийният министър.

Трайков очаква в рамките на 3-5 месеца да се осъществи приватизацията на държавния дял в ЕОН. За приватизацията на ТЕЦ "Марица изток" се обмислят два варианта - "трейл сейл" или листване на БФБ. Очакваме до края на годината да бъде избран купувач за "Булгартабак", съобщи още министърът.

В момента се работи по изготвянето на правен анализ и меморандум, което ще отнеме около 50 работни дни. Поискали сме информация от всички министерства дали не искат да приватизират и други свои дружества. Към момента имаме отрицателен отговор от МФ и МВнР и никакъв отговор от другите ведомства, обясни Трайков.

Министърът припомни, че през есента на миналата година са съкратени малко над 15% от персонала на министерството, а не щатни бройки. Във второстепенните разпоредители в края на миналата година са направени около 8% съкращения, което до голяма степен е било механичен процес. В следващия етап на преструктурирането се цели подобряване на процесите във второстепенните разпоредители, коментира Трайков.

Престои преминаването на Държавната агенция за метрологичен и технически контрол към Българския институт по метрология, българската служба по акредитация и Комисията за защита на потребителите. Така ще се оптимизират около 90 щатни бройки и очакваме да се подобри приходната част с 1 млн. лева, каза още енергийният министър.