Дъщерното дружество на „Адванс Екуити Холдинг” АД – „Система за електронни плащания (СЕП България), получи лиценз от БНБ за извършване на дейност на територията на страната като системен оператор на платежна система, работеща с електронен платежен инструмент за отдалечен достъп „мобилно разплащане”. Лицензът бе издаден от управителя на БНБ Иван Искров.

„СЕП България” е първият частен оператор на платежна система в България. Другите два системни оператора са държавните „Банксервиз” и БОРИКА. СЕП ще функционира на базата на отворен бизнес модел, в който е гарантиран равният достъп на всички участници до системата. Участници са банките, мобилните оператори, търговските компании и публичните институции, а потребители на услугата ще бъдат всички физически лица и бизнес организации, които биха желали да се възползват от удобна, модерна и бърза форма за осъществяване на разплащания.

Мобилните разплащания между банкови сметки в търговските банки, участващи в системата на „СЕП България”, ще се осъществяват посредством мобилни телефони, които ще се използват като терминални устройства за иницииране на плащанията. Гарантирано е високо ниво на сигурност при иницииране на плащанията, основаващо се на многостепенна система за разпознаване, използваща PIN и CLIP кодове за криптографска защита на комуникационния канал в GSM мрежата.

Разплащанията чрез мобилни телефони са широко разпространени в Азия и САЩ, като удобството им предполага тяхното динамично развитие и в други части на света в близко бъдеще. Услугата на „СЕП България” със своя универсален характер е пионерска за България и една от малкото подобни в Европа. Възможността за осъществяване на разплащания чрез мобилните телефони се очаква да увеличи дела на електронните плащания у нас и да спомогне за намаляване размера на сивата икономика.

Днес по позицията се изтъргуваха 5444 акции на цена от 1.10 лв.