Дружество на „Адванс Екуити Холдинг” взе лиценз от БНБ

573
Дъщерното дружество на „Адванс Екуити Холдинг” АД – „Система за електронни плащания (СЕП България), получи лиценз от БНБ за извършване на дейност на територията на страната като системен оператор на платежна система, работеща с електронен платежен инструмент за отдалечен достъп „мобилно разплащане”. Лицензът бе издаден от управителя на БНБ Иван Искров.

„СЕП България” е първият частен оператор на платежна система в България. Другите два системни оператора са държавните „Банксервиз” и БОРИКА. СЕП ще функционира на базата на отворен бизнес модел, в който е гарантиран равният достъп на всички участници до системата. Участници са банките, мобилните оператори, търговските компании и публичните институции, а потребители на услугата ще бъдат всички физически лица и бизнес организации, които биха желали да се възползват от удобна, модерна и бърза форма за осъществяване на разплащания.

Мобилните разплащания между банкови сметки в търговските банки, участващи в системата на „СЕП България”, ще се осъществяват посредством мобилни телефони, които ще се използват като терминални устройства за иницииране на плащанията. Гарантирано е високо ниво на сигурност при иницииране на плащанията, основаващо се на многостепенна система за разпознаване, използваща PIN и CLIP кодове за криптографска защита на комуникационния канал в GSM мрежата.

Разплащанията чрез мобилни телефони са широко разпространени в Азия и САЩ, като удобството им предполага тяхното динамично развитие и в други части на света в близко бъдеще. Услугата на „СЕП България” със своя универсален характер е пионерска за България и една от малкото подобни в Европа. Възможността за осъществяване на разплащания чрез мобилните телефони се очаква да увеличи дела на електронните плащания у нас и да спомогне за намаляване размера на сивата икономика.

Днес по позицията се изтъргуваха 5444 акции на цена от 1.10 лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg