Само преди дни инвестиционната общност в страната бе уведомена, че Експат Асет Мениджмънт пуска първия български борсово търгуван фонд. Той ще е базиран върху основния индекс Sofix и ще следи неговото представяне.

Вижте и основните плюсове и минуси от инвестициите в ETF, според Profit.bg

Плюсове:
- по-ниски такси за управление. За сравнение таксите на взаимните фондове са до 4-5% годишно
- Следване на представителен индекс, в лицето на SOFIX, като това е отлична възможност за диверсификация, тъй като в него попадат 15 компании
- Ликвидност – в случай, че желаете да закупите/продадете ще можете да го сторите на борсата, което ще ви спести време, а парите ще са по сметката ви в рамките на дни (Т+2).
- Лесни за разбиране – Не е нужно висше образование, за да разберете какво точно представляват борсово търгуемите фондове. Събраните от тях пари от индивидуални и институционални инвестирори ще бъдат вложени пропорционално в компаниите от SOFIX.

Минуси:
- Индексът SOFIX е загубил 11.7% през 2015 г., докато за 2014 г. добави 6.22 на сто. Резултатите за предходните години също са смесени – от 42.28% ръст през 2013 г. до спад от 79.71 на сто през 2008 г.

- Няма гаранции за увеличение на парите ви. По-висока доходност може да се постигне с по-висок риск. Безрискови са депозитите, но те предлагат под 1% доходност годишно.

- Голям спред и комисиони за търговия– въпреки наличието на маркет мейкър, възможно е в определени периоди спредовете между оферите купува и продава да високи, което би ви донесло загуби при желание за незабавна продажба. Не забравяйте и комисионите - за да се следва SOFIX, това означава, че активно ще бъдат купувани и продавани акции на компаниите от индекса, а това означава и доста големи комисиони.

- SOFIX е теглови индекс, т.е. купувайки ETF, вие ще имате около 50% дял в четири компании – Софарма, Адванс Терафонд АДСИЦ, Монбат и Химимпорт. Да, те са от различни сектори (диверсификация), но инвестициите в останалите 11 дружества ще са по-малки. Именно тук е едно от основните предимства на взаимните фондове – част от тях инвестират на чужди пазари (САЩ, Европа и дори Китай), повечето от които са на рекордни нива, за сметкна на SOFIX, които е на около 75% от върха си.

Потенциал има, но дали някога отново ще видим нива от над 1950 пункта за сините ни чипове?

*Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на дялове и ценни книжа.