Ако не мислите, че корпоративните данъци са важни, продължавайте да четете.

Концернът за спортни стоки Nike е основан в щата Орегон, а пазарната му капитализация е близо 44 млрд. долара. Централата на Nike продължава да бъде в щата, а компанията е вторият най-голям работодател в Орегон, пише CNBC.

Така че, когато компанията каже, че иска да разширява дейността си, щатът изостря вниманието си. Когато компанията обаче заплашва да разшири дейността си извън щата, Орегон изостря вниманието си още повече.

Преди около месец от Nike обявиха, че ще обмислят инвестициите в ръста на компанията извън щата, освен ако не получат гаранции, че данъчният й статут няма да се промени в близко бъдеще.

В отговор на това губернаторът на Орегон Джон Кицхабер свика специална сесия на местния парламент с цел законодателни промени, според които всяка компания, която похарчи 150 млн. долара и създаде 500 нови работни места в петгодишен период, може да запази настоящия си данъчен статут.

Накратко, Nike в момента плаща данъци върху продажбите си в щата, вместо да плаща комбинация от данъци върху продажбите, служителите и имотите си.

Тъй като почти всички продажби на Nike са извън щата Орегон, това е от огромна изгода за компанията, която сега може да бъде гарантирана за период между пет и 40 години.

Според проучване, разрастването на Nike може да представлява създаването на 12 000 работни места директно и индиректно, както и 2 млрд. долара икономическо ефект годишно до 2020 г.

Реалният ефект вероятно е по-малък, но е достатъчен за губернатора на щата да предприеме действия.