Комисията за финансов надзор потвърди проспектите на три дружества, планиращи да предприемат увеличения на капитала си. Това са Централна кооперативна банка, Спарки Елтос и Индустриален холдинг България.

Централна кооперативна банка планира да увеличи капитала си от настоящите 72.76 млн. лв. на 83.155 млн. лв. Увеличението ще се извърши чрез издаването на 72.76 млн. права, като съотношението между издадените права и новите акции е 7:1. Номиналната стойност на новите акции е 1.00 лв., а емисионната стойност – 7.20 лв., което означава, че ако увеличението на капитала бъде записано на 100%, то банката ще набере 74.8 млн. лв. свеж ресурс.

Спарки Елтос възнамерява да увеличи капитала си чрез издаване на 2.8 млн. нови обикновени поименни безналични акции с номинална стойност 1 лев и емисионна стойност 16.00 лв. Ако всички акции бъдат записани и платени, дружеството ще набере 44.8 млн. лв.
Цел на увеличението на капитала и планирано използване на набраните от емисията средства са инвестиции за модернизация на производството, повишаване на капацитета, усвояване на нова гама акумулаторни професионални електроинструменти, модернизация на леярна за магнезиеви, алуминиеви и други специални сплави, съществено подобряване на екологията на производството, автоматизация на монтажа, както и за намаляване на ливъриджа на дружеството.

С набраните от емисията средства ще се финансира четиригодишната инвестиционна програма на дружеството за увеличаване на капацитета, която възлиза на 25 млн. лева. В случай че дружеството успее да набере чрез тази емисия необходимите средства, ще реализира инвестиционната си програма в рамките на 15-18 месеца.

Индустриален холдинг България планира да увеличи капитала си от 26.254 млн. лв. на не повече от 43.757 млн. лв. чрез издаване на до 17.503 млн. броя нови обикновени безналични акции с право на глас с номинална стойност от 1 лев и емисионна стойност от 2.40 лева.

Днес акциите на Централна кооперативна банка и Спарки Елтос поевтиняха с 0.44 и 0.11 на сто, до нива от 11.40 и 17.76 лв. за брой, докато Индустриален холдинг България поскъпна с 13.31%, до 14.73 лв.