Национална агенция за кредитен рейтинг (НАКР) присъди първоначален местен кредитен рейтинг на Куантум Дивелопмънс АДСИЦ. Дългосрочният кредитен рейтинг на дружеството е bgBaа3, а съответният краткосрочен рейтинг e bgP-3. Перспективата е стабилна.

Кредитният рейтинг на Куантум Дивелопмънтс отразява перспективната позиция на дружеството в сектора на недвижимите имоти. Успешната реализация на първите два проекта на Куантум Дивелопмънтс и очакванията в бъдеще те да генерират стабилни приходи от наеми са водещ фактор при определяне на неговата кредитоспособност.

Освен дългосрочни проекти, Куантум Дивелопмънтс АДСИЦ реализира и сделки по покупко-продажба на имоти с краткосрочен хоризонт, които носят сравнително по-голям риск. Друг фактор, ограничаващ кредитната оценка, е кратката история на дружеството.

Финансовата задлъжнялост на Куантум Дивелопмънтс е изключително ниска, което определя и ниския финансов риск на дружеството. Анализът на краткосрочните фактори показва задоволителна ликвидна позиция.

Стабилната перспектива отразява мнението на НАКР, че в средносрочен аспект няма натиск за промяна на кредитния рейтинг.

Куантум Дивелопмънтс е акционерно дружеството със специална инвестиционна цел за секюритизация на недвижими имоти. Дружеството се позиционира в сегмента на търговските имоти, като до момента има два изградени търговски центъра – в София и Бургас.