Microsoft е основана през 1975 г., когато фирмата разработва BASIC интерпретатори за Atalir 8800. В средата на 80-те компанията вече доминира в света на операционните системи за компютри, благодарение на MS-DOS, а по-късно и на Windows. Първото мото на компанията било „компютър на всяко бюро във всеки дом, който да работи със софтуер на Microsoft".

През 1986 г. компанията прави първото си IPO, а цената на акциите е нараснала толкова много след предлагането, че е направила четирима души милиардери и общо 12 000 души милионери.

История

Всичко започва през 1975 г. Бил Гейтс се обажда на MITS - компанията, която разработва първия микрокомпютър и им предлага да им покаже как работи езика за програмиране BASIC, който неговата фирма предлага. След демонстрацията, MITS се съгласяват да разпространяват Altair BASIC. Гейтс напуска Харвард и се мести в Ню Мексико, където е базирана MITS и основава Microsoft.

Първият международен офис отваря врати през 1978 г. в Япония.

През 1979 компанията се мести във Вашингтон, а към нея се присъединява Стив Балмър, който през 1980 г. поема поста CEO от Гейтс.

Истинският успех идва през 1981 г. с разработването на DOS (Disk Operating System). Благодарение на DOS Microsoft се издига от малък играч в една от най-големите компании в сектора.

На 20 ноември 1985 г. Microsoft представя първата версия на Windows, която в началото си е разширена графична версия на операционната система MS-DOS.

Първото IPO

Компанията става публична на 13 март 1986 г. Акциите се предлагат на цена 21 долара. В първия си ден на търгуване акциите затварят на 27.75 долара, след като за кратък период в сутрешната търговия са стигнали 29 долара.

Основателите на компанията Бил Гейтс и Пол Алън стават милионери в този първо ден. Гейтс притежава 45% от общо 24.7 милиона емитирани акции, а Алън притежава около 25%. Това означава, че делът на Гейтс е бил 234 милиона долара, а общата цена на Microsoft 520 милиона долара (което днес се равнява на 1.01 милиарда долара).

През 1989 Microsoft представя емблематичния пакет Office. През май 1990 Microsoft пуска Windows 3.0, която се продава в над 100 000 копия за първите две седмици.

Годината 1998 е важна за компанията. Бил Гейтс назначава Стив Балмър за президент, а самият той остава председател на борда на директорите и CEO. През април 2000 започва делото САЩ срещу Microsfot. Компанията е обявена в монополно положение. Съдът я заставя да се отдели в две отделни компании. По-късно федералният съд отменя присъдата и се стига до споразумение през 2001.

За пръв път компанията предлага дивидент на акционерите си едва през 2003 (8 цента на акция).

Критики

От 80-те години насам Microsoft е обвиняване в некоректни практики. Често описват бизнес практиката на компанията като „прегръщане, разширяване и унищожаване", тоест компанията „прегръща" един продукт на конкуренцията, след това го разработва, като създава своя „разширена" версия на този продукт, която обаче е несъвместима със стандартната. Така е въпрос на време компанията да унищожи конкуренцията, която не използва новата версия.

През януари тази година Opera Software ASA заведе дело срещу Mirosoft с твърдението, че включването на Windows Explorer в pc-та с Windows нарушава европейския закон за конкуренцията.

Компанията днес

Днес Microsoft има офиси в 100 държави и за нея работят 93 000 души. Компанията се оценява на 56.647 млрд. долара, с което тя е третата най-скъпа търговска марка в света, след Coca-Cola и IBM.

Microsoft наскоро бе обявена за трети най-добър работодател в света в класацията на Universum, след Google и Pricewaterhouse Coopers, а единият от основателите на компанията - Бил Гейтс е най-богатият човек в света с лично състояние от 50 млрд. долара, по данни от октомври 2009 г.