"Общинският съвет: Не на оловото" - това е заглавието на водещия материал на кърджалийския ежедневник "Нов живот". Да се спре оловното производство на ОЦК, докато се поднови технологията и намали до допустимото вредните вещества във въздуха ще поиска от министъра на околната среда и водите Общинския съвет в Кърджали. На въпрос на Profit.bg дали решението ще се вземе под внимание от министерството, от общинския съвет не дадоха категоричен отговор.

Решението е взето на вчерашната сесия, след като бяха оповестени данните от доклад за качеството на въздуха, пише всекидневникът. Както посочиха от общинския съвет за финансовия сайт, гласуваното предложение е прието единодушно и е в резултат на дълъг обществен дебат. Обсъжданият документ на сесията вчера е изготвен от РИОСВ в Хасково в отговор на искане на общината на 15 януари. Докладът включва резултати за 2008 г., отпечатани от автоматчината измервателна станция „Студен кладенец" в Кърджали.

От местния парламент посочиха, че ще настояват за преместването на автоматичната измервателна станция от покрайнините на града в центъра на Кърджали, за да има повече гласност и прозрачност състоянието на въздуха.

Вестникът съобщава, че за по-малко от пет месеца, откакто заработи станцията, са регистрирани 37 превишения на средноденонощните норми на фините прахови частици, което надвишава допустимия брой от 35 на година. Данните се отчитат от 18 август.

Серният диоксид също се следи от август. Регистрираните превишения са 68, като 17 са през октомври, а 10 през декември. Най-високата стойност на серен диоксид е отчетена през ноември - 3.87 пъти над пределнодопустимите средночасови норми, пише вестникът. Най-високи количества оловни аерозоли е имало във въздуха през февруари, август и декември.

Регистрираните стойности през миналата година надвишават 1.08 пъти средногодишната норма от 0.5 мг. на куб. м.

Кадмият превишава 4.2 пъти средногодишната норма от 0.00001 мг. на куб.м.

От Общинския съвет посочиха за Profit.bg, че към момента няма декларирана позиция по вчерашното решение на местния парламент от страна на ОЦК.

Към момента акциите на комбината в Кърджали губят на БФБ 5.25% от стойността си на последните 6.49 лв. Обемът възлиза на 2 450 изтъргувани лота.