Целите, които Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ (ИКПД) очаква да постигне с двойното листване във Варшава са няколко. Първата цел на дружеството е да донесе ползи за своите сегашни акционери.

Около 10% от акциите на ИКПД вече са собственост на полски институционални и частни инвеститори. Листването в Полша ще улесни тези акционери в частност и ще донесе ползи за всички други, като допринесе за по-добрата оценка на компанията и за по-високата ликвидност на търговията с акциите й, се казва в официално изявление на фонда.

Друга важна цел е диверсифицирането на източниците на финансиране за дружеството. С листването във Варшава компанията вече има достъп до много широк кръг от инвеститори в Полша.

Пазарът е много голям, съставен от много различни инвеститори - пенсионни фондове, разнообразни по стратегия договорни фондове, частни лица и т.н. Сега, когато акциите на ИКПД се търгуват в Полша, всички тези инвеститори ще могат много по-лесно и удобно да следят развитието на дружеството и неговите финансови резултати и ще могат по-лесно да вземат обосновано решение за инвестиране в тези акции, сочат още от компанията.

ИКПД в момента провежда процедура по набиране на нови средства чрез увеличаване на капитала. Издадените от дружеството права за участие в увеличението се търгуваха на БФБ и срокът за плащане на записаните акции изтича на 18 август (сряда).

От фонда очакват да видят първите резултати от двойното листване още при това увеличение на капитала. По данни от мениджърите на емисията има изявен интерес за придобиване на акции от увеличението от няколко полски потенциални инвеститори.

Да припомним, че тази сряда започна и реалната търговия с акциите на българското дружество на пода на алтернативната система за търговия за нови компании „NewConnect".

На официална церемония в сградата на Варшавската фондова борса (ВФБ) беше дадено начало на търговията. На събитието присъстваха Н. Пр. Иван Найденов - посланик на Република България в Полша, Величко Клингов - изпълнителен директор на ИКПД, Мирослав Севлиевки и Николай Майстер - членове на СД на ИП Интеркапитал Маркетс АД, представители на правния косултант на ИКПД в Полша - правната кантора „Лучински и Съдружници", представители на Copernicus Securities S.A. - маркет мейкър по емисията във Варшава, Ивона Срока - президент и изпълнителен директор на Полския депозитар, журналисти от над 10 полски медии и много други гости, съобщават от фонда.

ВФБ бе представена от г-жа Ярош - член на СД. Събитието е първото по рода си и за варшавската борса, тъй като ИКПД е първото българско дружество, търгувано на техния капиталов пазар и идва да увенчае с успех няколко-годишни усилия от страна на ръководството на полската борса за привличане на български компании.

Компанията от България е едва третото чуждестранно дружество, търгувано на пазара „NewConnect". Представителите на ИКПД и на ВФБ се обединиха в желанието си да работят, за да стане „NewConnect" водещ пазар в Източна Европа за млади, иновативни, динамично развиващи се компании.