Първа инвестиционна банка стартира роудшоу в Скандинавските страни, Австрия и столицата на Великобритания - Лондон, стана ясно на днешната пресконференция на банката.

От ПИБ очакват да наберат между 85 и 110 млн. лв, което означава, че ценовият диапазон за предлаганите 10 млн. акции от първоначалното публично предлагане е от 8.5 до 11.00 лв. за брой. Набраните средства, заедно с генерираните печалби, ще са достатъчни за развитието на банката през следващите 3 години, допълниха от ръководството.

В следващата една година няма да има ново увеличение на капитала на банката, като основните акционери също нямат намерение да продават от притежаваните от тях акции, каза по време на проведената днес презентация Тодор Брешков, управител на ПФБК, който е мениджър на емисията.

Банката си поставя като стратегически цели да е 5-ата или 6-ата по активи в България с пазарен дял 8% през 2007 г., каза изпълнителният директор Мая Георгиева.

От Първа Инвестиционна банка очакват нетен ръст на печалбата с 58%, 57% и 38%, съответно през 2007г., 2008 г. и 2009 г., както и увеличаване на кредитния портфейл от 2.2 млрд. лв. през 2007 г. до 3.8 млрд. лв. през 2009 г. и на пазарния дял от 2.2 млрд лева до 2009 г.

От банката очакват увеличаване на пазарния дял от 6% при международните парични преводи чрез увеличаване на бизнеса с 25% годишно. До 2009 г. от ръководството планират броят на издадените дебитни карти да е 780 хил., а кредитните – 130 хил. броя.

Днес, 7 май 2007 г., е първият ден за подаване на заявки от инвеститорите за записване и покупка на акциите в рамките на първоначалното публично предлагане на Първа инвестиционна банка. Приемането на заявките ще продължи до 18 май 2007 г. включително.

Първоначалното публично предлагане на Първа инвестиционна банка ще включва до 16.5 млн. обикновени безналични акции с право на глас, като 10 млн. ще бъдат новоиздадени акции, а до 6.5 млн. съществуващи акции, собственост на Първа финансова брокерска къща.

Емисионната стойност на акциите, съответно продажната им цена, ще бъде определена по метода „бук-билдинг" (book-building) на основата на заявените количества и цени за предлаганите акции в подадените от инвеститорите заявки. Всички акции ще се придобият от инвеститорите с класирани заявки по една и съща цена.

Определената единна цена на акциите, както и общият брой разпределяни акции по подадените заявки ще бъдат публично оповестени в първия работен ден след крайния срок за подаване на заявки (21 май). Заплащането на цената на разпределените акции следва да бъде направено до 28 май.