Кризата попречи на плановете на публичната компания Пазарджик БТ за придобиване на 67% от капитала на Фабрика Духана Мостар във Федерация Босна и Херцеговина, информират от публичната ни компания.

От Пазарджик БТ уведомяват, че днес се е провело заседание на Съвета на директорите на дружеството. На него се е обсъждало утежненото финансово състояние на дружеството, в резултат на всеобщата финансова криза и изпадането в невъзможност за изпълнение на поети инвестиционни задължения по Договор за покупка от 18 юни 2008 г. на 67% от капитала на Фабрика Духана Мостар.

На заседанието е взето решение за свикване на Извънредно общо събрание на акционерите и представяне на вниманието на акционерите на Пазарджик БТ на мотивиран доклад. В доклада ще се поясни целесъобразността от разваляне на горепосочения договор при условията на освобождаване от инвестиционни задължения в дългосрочен период при отчитане на минимални загуби за дружеството в размер на платена покупна цена за придобиване на акциите на ФДМ и разходи за комунални услуги с цел стабилизиране дейността на дружеството на българския пазар.

Да припомним, че в средата на миналия юни Агенцията за приватизация на Федерация Босна и Херцеговина и Пазарджик БТ подписаха договор за продажба на 67% от капитала на босненското дружество.

В края на май 2008 г. стана ясно, че българската компания е победител в процедурата по пряко договаряне за продажба на 67% общия капитал на босненското предприятие Фабрика духана Мостар.

Основни акционери в Пазарджик БТ са Честийм (49 %), Еко Трейд 2005 (36.24%) и РХЛ (5.02%).

Акциите на Пазарджик БТ не са сред ликвидните на Българска фондова борса. За последно те са търгувани на 3 юни, когато са прехвърлени 501 лота при средна цена от 10.00 лв.