Бисер Петков, заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Осигурителен надзор”, утвърди нови „Изисквания към рекламните и писмените информационни материали на пенсионните фондове и на пенсионноосигурителните дружества по чл. 123и, ал. 2 и чл. 180, ал. 2, т. 1 и т. 2 от Кодекса за социално осигуряване”.

Те ще влязат в сила от 1 октомври 2008 г., като от същата дата се отменят сега действащите Изисквания.

Нов момент в Изискванията е, че подробно се регламентират принципите и показателите, които пенсионноосигурителните дружества трябва да съблюдават при определяне и оповестяване на постигнатите инвестиционни резултати при управлението на активите на пенсионните фондове.

При оповестяване на инвестиционните резултати пенсионноосигурителните дружества са длъжни, наред с показателите за постигнатата доходност от управлението на активите на съответния пенсионен фонд, да предоставят информация и за равнището на инвестиционния риск (стандартно отклонение на доходността и коефициент на Шарп).

Всяко оповестяване на инвестиционни резултати на пенсионните фондове трябва да бъде придружено с информация, че не се гарантира положителна доходност и стойността на дяловете може да се понижи.

В Изискванията се регламентира възможността, когато пенсионноосигурително дружество рекламира дейността си или оповестява постигнатите резултати при управление на пенсионен фонд, да ги съпоставя с тези на други пенсионноосигурителни дружества и управляваните от тях пенсионни фондове.

Дружеството може да прави това, само ако се представят съответните условия и данни за целия пенсионноосигурителен пазар за същия период. Не се допуска сравняване на предлаганите условия за пенсионно осигуряване и постигнатите резултати на едно пенсионноосигурително дружество с тези на отделни, избрани от него дружества.