„Трейс Груп Холд” АД внесе на 7 август проспект за първично публично предлагане на акции в Комисията за финансов надзор (КФН). От проспекта става ясно, че ще бъдат предложени 200 000 акции с номинал 1 лев и емисионна цена 110.50 лева.

Досегашният капитал на дружеството е 2 млн. лева, разпределени в същия брой акции. Мажоритарен собственик е доц. Николай Михайлов с общо 97%, а останалите акции са собственост на няколко физически лица - дългогодишни висши мениджъри в холдинга. Мениджър на емисията е ИП „Сомони файненшъл брокеридж”.

Акциите ще се пласират извънборсово на фиксирана цена и инвеститорите ще могат да заявят само желаното от тях количество. Ако общото количество надхвърля предлагането, заявките се удовлетворяват пропорционално. След аукциона книжата ще могат да се търгуват вторично на борсата.

От общо 22-а милиона лева 14 млн. лева ще са за закупуване на машини и съоръжения, чиято функция ще бъде увеличаване на производствените мощности, респективно приходите на “Трейс Груп Холд”АД.

Целесъобразността от тази инвестиция е обусловена от няколко фактора:
На първо място: значително увеличаване на средствата, влагани в пътната инфраструктура на Република България през следващите няколко години. Очакванията са това увеличение да бъде няколко пъти. С наличните производствени мощности няма да бъде възможно да се усвояват вложените средства.

Необходима е подмяна на вече остаряло (физически и морално) оборудване с ново – високопроизводително, достатъчно надеждно и отговарящо изцяло на съвременните норми и изисквания за опазване на околната среда и водите.

Закупените машини и съоръжения ще бъдат разположени в районите, където се намират дъщерните дружества на холдинга – Стара Загора, Бургас, Ямбол, Плевен, Смолян, Казанлък, Пловдив и София. В зависимост от размера на средствата за усвояване по места, групирането на механизацията може да се променя с цел подобряване на ефективността и извършване на максимален обем работа.

Предвижда се също така 3.6 млн. лева да бъдат инвестирани за развитие на материалните бази на холдинга. Това включва осигуряване на терени и изграждане на помещения и сгради необходими за подобряване на ремонтната и обслужваща дейност на холдинга по места – ремонтни работилници, инфраструктура около асфалтовите бази и бетонови центрове, сгради със специално предназначение като лаборатории за изпитване на асфалтови смеси, бетони и изделия от тях. Инвестициите по това направление ще се осъществят в Бургас, Плевен и Пловдив.

Поради завършването на ниско рентабилния проект по изграждането на автомагистрала Тракия съотношението чиста печалба към приходи се очаква през 2007 г. да е 6.5%, но за 2008 г. и в средносрочен план това съотношение, тоест рентабилността, ще нарасне на 12.5% се прогнозира в проспекта, така че очакваната печалба за следващата година вече ще надхвърли два пъти и половина прогнозната за тази година около 8 млн. лева.

Приходите по години също ще нарастват сериозно и ще достигнат до 300 млн. лева през 2011 г. спрямо 117 млн. лева за 2006 г.

”Трейс Груп Холд” е специализирана българска компания за проектиране, строителство, реконструкция, ремонт и текущо поддържане на инженерна инфраструктура (автомагистрали, пътища, летища, газоразпределителни и водоснабдителни системи), градска инфраструктура и пътна маркировка, за укрепване на свлачища и високо строителство на граждански и стопански обекти. Холдингът развива своята дейност съобразно изискванията на международната асоциация на инженерите консултанти – FIDIC и удовлетворява строгите изисквания и критерии на международните стандарти.

Към момента холдингът е собственик на мажоритарни пакети в 12 браншово обвързани компании, седалищата на които са в структуроопределящи региони на България.