Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрация, която ще се осъществи под формата на придобиване на едноличен контрол от страна на Procter & Gamble Co., САЩ, върху Бизнеса за освежители за въздух на Sara Lee Corporation, САЩ. Комисията постанови незабавно изпълнение на решението.

Procter & Gamble Co. е учредено съгласно законите на щата Охайо, САЩ - компания-майка на международна група от предприятия, които произвеждат и продават разнообразно портфолио от продукти за домакинството, грижа за красотата, грижа за здравето, грижа за бебето и семейството.

Sara Lee произвежда и продава маркови потребителски стоки по целия свят, в това число напитки, продукти за домакинството, продукти за грижа за тялото и др.

Обект на придобиване е обособеният „Бизнес за освежители за въздух" (Бизнеса) на Sara Lee Corporation. Бизнесът за освежители за въздух произвежда и доставя в целия свят освежители за въздух с марката „Ambi Pur".

В България към момента Бизнесът е активен на три сегмента на пазара за освежители за въздух - „освежители за въздух за коли", „освежители за въздух за дома" и „освежители за въздух за тоалетни". Sara Lee не участва на сегмента на „освежителите за тъкани" на българския пазар.

В периода 2007-2009 г. Procter & Gamble Co. не е оперирало на пазара на освежители за въздух в България, поради което не може да се предположи, че в резултат на сделката ще се стигне до акумулиране на пазарни дялове между участниците на хоризонтално ниво в страната. Също така, дружеството не продава допълващи продукти спрямо освежителите за въздух и по тази причина не участва на съседен или тясно свързан пазар.

През последните 3 години пазарният дял на Бизнеса на Sara Lee в България отбелязва спад, дължащ се както на "дисциплиниращия ефект", който оказват основните конкуренти на участниците в сделката, така и на новонавлизащите по-малки играчи, които постепенно акумулират пазарен дял.

С оглед гореизложеното Комисията счита, че нотифицираната сделка няма да доведе до установяване или засилване на господстващо положение на пазара на освежители за въздух, което да засегне значително ефективната конкуренция в страната, поради което следва да бъде безусловно разрешена.