Последните седмици бяха белязани с разпродажби на БФБ, като повечето основни позиции коригираха по 20 и 30%.

SOFIX загуби 16.5% от върха си, достигнат по време на търговската сесия на 8 октомври при ниво от 1981.8 пункта, до вчера, постигайки най-ниска стойност от 1654.88 пункта.

Вчера индексът на сините чипове падна с 3.89 на сто, при което проби първоначална техническа съпротива на нива 1690 - 1700 пункта, което според техническия анализ трябваше да е силно ниво на подкрепа.

Този диапазон съчетава 38.2-процентовото ниво по Фибоначи, на цялото разглеждано повишение от май до началото на октомври, като нивото се пада при 1 690.84 пункта.

Нивата на Фибоначи са изчислени на база възходящия тренд, започнал на 8 май от 1220.13 пункта и приключил на 8 октомври при дневен максимум на 1981.8 пункта, или продължил точно 5 месеца.

Като силно ниво на подкрепа традиционно се определя и 100-дневната проста пълзяща средна, лежаща малко над 1700 пункта в конкретния случай.

Пробивът на посочените две нива може да се разглежда в два сценария.

От една страна, при трайното потвърждаване на преодоляването на тези стойности(спадът да продължи и те да станат нива на съпротива) и невъзможността на индекса да се върне над тях, може да се приеме, че низходящият тренд е силен и можем да станем свидетели на по-нататъшно понижение, първоначално към 1 600 пункта, или 50-процентната корекция на цялостното повишение.

В най-лошия сценарий, ако корекцията е дълбока и продължителна, тя може да достигне до следващото и последно ниво на Фибоначи - това при 61.8% от цялото възходящо движение, което в нашия случай при SOFIX е на ниво от 1 511 пункта. На посоченото ниво приблизително се намира и 200-периодната проста пълзяща средна.

Вторият възможен сценарий е бързото връщане над посочените нива на подкрепа, което би свидетелствало за "фалшив пробив". За подобен сценарий може да се говори, ако в краткосрочен аспект индексът се върне отново трайно над 1 700 пункта и тези нива неуспешно се тестват още няколко пъти за пробив.

Много често "фалшивите пробиви" са резултат от инерцията на пазара и преекспонирането на движението в дадена посока, като те са бързи и дълбоки. Особено традиционни са при дълги и продължителни трендове.

Фалшивите пробиви са известни още и с прозвището "бичи капани", като при тях положително настроените инвеститори, подмамени от понижението, закриват позициите си, за да станат свидетели на последващо продължение на възходящия тренд (разбира се без тях).

За това анализаторите обикновено изчакват да видят какъв ще е развоят в следващите дни на подобни резки спадове, при които често се пробиват ключови нива на подкрепа или съпротива, преди да си изградят мнение за посоката на пазара.

В подобен случай възходящият тренд може да се възобнови и индексът отново да поеме към върха си, за да го тества.

Друг технически показател, който е добре да разгледаме при SOFIX - това е индексът RSI (Relative Strength Index ), който след днешното понижение се заби до нива от 25. Това е индикация за свръх-разпродаденост (oversold).

За последен път, когато показателят бе при подобни ниски нива, както може да се проследи от графиката по-долу, бе в началото на май, когато стартира и силното повишение на индекса, отвело го до нови рекорди.

RSI бе достигнал стойности от 90 (overbought), когато бе поставен и историческият максимум в началото на октомври.

След това последваха три неуспешни опита да бъде пробит последният връх и, не без помощта на определени публични атаки, започна по-сериозен спад. Трендовата линия на последното движение бе пробита преди около седмица на нива под 1800 пункта на индекса.

Най-голям спад от компаниите в SOFIX регистрираха акциите на ИХ България от близо 40%, което бе донякъде подпомогнато и от течащото в момента увеличение на капитала на дружеството.

По над 20% загубиха повечето компании в индекса, който бе подкрепян от книжата на БТК, преди да бъде извадени от базата му на 7 ноември.


П.п. За пълнотата на материала допринесе също и Теодор Минчев, за което му благодаря. Използваната графика е от bg-charts.