Търговията на БФБ днес бе открита от представители на Бианор и СБС

1325
Търговията на БФБ днес бе открита от представители на Бианор и СБС

Днес на БФБ бе обявен официално стартът на търговията с акциите на Бианор и Специализирани бизнес системи АД. Представители на двете компании удариха символично камбаната на борсата в 9.30 часа.

Бианор и СБС са 4 и 5-ата компания, чиито акции се въвеждат за търговия тази година, след осъществени първични публични предлагания. Общо 6 са IPO-тата от началото на 2007 г., като книжата на Девин предстои да бъдат регистрирани на БФБ в близко бъдеще.

Кирил Желязков от СБС отбеляза, че две IT компании излизат на борсата днес, като допълни, че интересът от сектора към публичността става все по-голям.

Специализирани Бизнес Системи АД осъществи първичното си публично предлагане, като увеличи капитала си от 3.319 млн. лв. до 5 млн. лв. чрез предлагането на 33 620 акции с номинална стойност 50.00 лв. и емисионна стойност 68.00 лв.

Първичното публично предлагане на Бианор бе осъществено по метода „бук билдинг” (book-building) в периода 25–29 юни, като общата продажна стойност на разпределените в предлагането акции е 1 383 750 лева (135 хил. акции по 10.25 лв.).

Към момента по позицията на СБС са изтъргувани 764 акции на средна цена 89.60 лв., а при Бианор 115 по 11.81 лв.

От началото на тази година за търговия на БФБ са регистрирани акциите на 28 нови емитента, от които 15 са АДСИЦ. Първичните публични предлагия са шест - Каолин, Първа инвестиционна банка, Корпоративна търговска банка, Девин, Бианор и Специализирани бизнес системи.

Пазарната капитализация на БФБ към 5 септември е 25.2 млрд. лв. и представлява 48.2% от очаквания БВП на страната за тази година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...