Трейс Груп Холд започва ремонт на надлеза по ул. „Адам Мицкевич" при Бакърена фабрика на 25 август (вторник). Срокът на изпълнението е 210 дни, като строителството ще се извършва на 2 етапа. Първият ще бъде завършен през 2009 г. Бюджетът на проекта е 1.6 млн. лв., съобщиха за Profit.bg от Столична община (СО).

Надлезът премоства ж.п.линията София - Кулата и локални пътни връзки и свързва северните и западните части на София, като осигурява единствената пряка транспортна връзка между районите Люлин, Илинден, Връбница и Надежда. По надлеза преминава интензивен поток пътни превозни средства, включително автобусни линии на обществения градски транспорт.

Съоръжението има повреди по конструкцията, пътната настилка, дефектирали фуги, ЛТ ламарина на места корозирала, карбонизация на бетона, оголена конструктивна армировка, компрометирана хидроизолация, запушени отводнители и течове около тях. Те компрометират ригелите, които се намират в близост до тях, повредена настилка, разбити тротоарни блокове, скъсан на места и силно корозирал парапет поради липса на дилатационни фуги по него, корозирали ел.стълбове, замърсени ролкови лагери и др. От построяването му през 1993-1995 г. съоръжението не е било ремонтирано и поддържано, с изключение на частично преасфалтиране, уведомяват от СО.

Проектът предвижда отстраняване на настилката на пътното платно и на тротоарите; монтиране на отводнители; изпълнение на усилващ пласт за плоча; армиране и бетониране на тротоарни блокове; саниране на връхната конструкция; монтаж на нови дилатационни фуги; почистване и гресиране на стоманени лагери; изпълнение на хидроизолация; полагане на 2 пласта асфалтобетон; монтаж на парапет, еластична ограда и предпазна мрежа; направа на улично осветление.

За осигуряване на достъпна среда се предвижда понижение на тротоарите при кръстовищата. За обекта има влязло в сила Разрешение за строеж.