Капиталът на нови три дружества регистрира Ценрален депозитар през миналата седмица. Това са Ултима Капитал Мениджмънт ЕАД с капитал от 300 хил. лв., Астра Асет Мениджмънт АД с капитал от 250 хил. лв. и Астра Инвестмънт АД – с 270 хил. лв. основен капитал.

Комисията за финансов надзор издаде в началото на април лиценз за извършване на дейност като управляващо дружество на Ултима Капитал Мениджмънт ЕАД.

Тогава Иво Толев, изп. директор на компанията заяви, че „лицензът, който се очаква да получи, е пълен, което ще му позволи да извършва цялата разрешена номенклатура от дейности в сферата. В това число влизат и услуги по управление на индивидуални инвестиционни портфейли, включително на институционални инвеститори.“

В началото на юни от КФН издадоха лиценз на Астра Инвестмънт АД за извършване на дейност като инвестиционен посредник.

Инвестиционният посредник може да извършва предвидените в ЗППЦК инвестиционни и допълнителни дейности и услуги без поемане на емисии и извършване на сделки с ценни книжа за собствена сметка.

Регулаторният орган издаде тогава лиценз и на Астра Асет Мениджмънт АД за извършване на дейност като управляващо дружество.