Вече десет години на българския пазар се предлагат фондовете на Pioneer, коментира на организираната конференция на тема Капиталови пазари и инвестиции във Варна, Явор Ачев, мениджър за България на Pioneer Investment.

През тези години ние сме щастливи в България да имаме за партньор най-голямата банка в страната. Имаме едни успешни 10 години, но това е само едно начало. Най-голямото предизвикателство е, че все още знанието на хората за нашите продукти, използването на индустрията, е изключително малко. Затова ще видим какво очакваме. Ключът и темата днес е „Курс 5.28“.

5.28% е официалната инфлация у нас на година последните 10 години, според данни на НСИ. Взаимните фондове имат своето място в родната действителност. Годишна доходност над инфлацията, това е цел номер едно. Като направихме анализ кои финансови продукти са донесли доход над инфлацията.

Избрахме наши фондове, които са отбелязали доходност над инфлацията. На първо място облигации на развиващите се пазари с доходност от 10.05%. Следва въпросът, че този инструмент не е бил популяризиран.

Нужно е ограмотяване на широката публика относно това какво са взаимните фондове, как работят и каква е тяхната същност. Разбира се има и фондове, които са на минус.

Да се реализира доходност над инфлацията, е много трудно. Противно на очакванията ни, доходността от депозитите е значително под инфлацията. Дори при настоящите лихвени нива, реалната доходност е отрицателна, тоест хората губят част от покупателната способност на своите средства.

Прогнозата е за по-нататъшен спад на лихвените проценти в България, за да стигнат нива близки до 3% на година до 2015 година. Като добавим и лихвения данък, лихвените нива се очаква да са сходни, а в някои случаи и под доходността от основните фондове в облигации.

Това е една точка, която би била много силен аргумент за продажбите на взаимни фондове. В другите държави се е случвало - пренасочване на финансов ресурс от депозити към фондове.

В Словакия в началото на 2000 година има рязък спад на лихвите по депозитите, инициирало ръст на взаимните фондове. Цялата индустрия нарасна с няколко милиарда евро.

В Румъния до 2008 година индустрията бе значително по-малко от българската, имали са 350 милиона евро активи под управление. И през следващата година само за няколко месеца те са нараснали на 2 милиарда евро, като в момента са близо до 3 милиарда евро.

Във всички държави от ЦИЕ се е случвало, ще се случи и у нас, но не знаем кога. От 8 година у нас има невероятен ръст на спестяванията в банковите депозити. В момента те са около 18 милиарда евро и при един спад на лихвените проценти сме направили прогноза, че ако 7% от депозитите се прехвърлят във фондовете и ние запазим дял от 20%, то тогава бихме имали 250 милиона евро активи, т.е. активите ни биха се удвоили в България през следващите години.

Въпреки спада на пазара на акции и тяхното възстановяване, нивата на които се намират акциите в исторически план, са толкова ниски, че през следващите 10 години можем да очакваме двуцифрен ръст на пазара.

Искаме да се позиционираме като стратегически партньор. Целта на нашите фондове е да имат стабилна доходност и да изберем подходящия курс, за да плаваме спокойно в бурните води на инвестициите, допълни Ачев.