Да си уговориш среща с Кинг Конг в Руанда

3079
Да си уговориш среща с Кинг Конг в Руанда

Изкачването до горилите в планините трябва да намери достойно място в списъка ви с 50 пътешествия, на които да се отправите.

За целта можете да планирате приключение в посока Северозападна Руанда, Национален парк на вулканите. Там можете да си „запишете час“ при дивите, но симпатични гиганти.

Когато става дума за Руанда и планинските горили, веднага в паметта ни изплува името на американката Даян Фоси. Тя е един от най-популярните зоолози и изследователи на приматите в цял свят.

По покана на National Geographic тя се отправя към Руанда и в продължение на 18 години изучава живота на човекоподобните маймуни. По изводите от дългогодишната й работа, Даян написва автобиографична книга „Горилите в мъглата“. Тя се превръща в бестселър. И как не!

Съвременните зоопаркове се отказаха от опитите си да покорят свободолюбивите горили. Така единственият шанс да се срещнете с тях е да им отидете на гости. Уви, популацията им се намира на границата на изчезването. Към днешна дата има около 900 екземпляра.

Истинският им ареал на обитание са дървесните склонове на вулканите, намиращи се на границата на Руанда, Уганда и Демократична република Конго.

Затова можете да си обясните защо подобно сафари струва 750 долара. Освен това, за да получите разрешение за достъп, трябва да се подрутите предварително – например няколко месеца.

Въпреки че в продължение на 2 години горилите биват приучавани да свикват с присъствието на човека, не бива да забравяте, че става дума за диви животни, които се намират у дома си.

Следвайте правилата за безопасност! Например не се приближавайте на по-малко от 5 метра от приматите. Освен това е забранено да се снимате с тях с помощта на светкавица. Дразнят ги разговорите на висок глас.

Оказва се, че тези грозновати на вид маймуни притежават доста крехко здраве. Затова е забранено, ако сте болни, да участвате в организираните посещения. За целта се провеждат сериозни прегледи на туристите. Всеки симптом на грип или простуда е обещание, че ще пропуснете вълнуващата среща.

За да се намали максимално влиянието на хората върху начина на живот на горилите, в туровете вземат участие максимум 10 групи от по 8 човека. Гостуването трае час – нито минута повече.

Пътешествието до горилите не се отнася до сферата на точните науки. Това означава, че всяко ново посещение започва от онова място, където рейнджърите са оставили животните преди това. Но колко дълго време ще продължи търсенето на маймуните – въпрос на късмет.

До стартовата точка в гората пътешествените се транспортират с автобус. След това разчитат само на краката си.

Лидер на отряда е главният рейнджър, който прокарва път с помощта на мачете. Той води групата по път, който е известен само на него.

В себе си държи и оръжие – но само за да сплашва дивите животни в случай на нужда.

Когато се появи горилата, групата от туристи остава на разстояние – но то се равнява буквално на няколко стъпки. Гидът ще разкаже всичко най-интересно за животните, които така силно наподобяват човека. В този момент обикновено навсякъде се появяват фотоапарати.

След като поиграят с мускули и покажат масивното си тяло, горилите престават да обръщат внимание на гостите си. Те продължават да изпълняват ежедневните си занимания.

Способни са да изядат до 20 кг растителност на ден. За целта посвещават 1/3 от деня си. След като изтече един час, време е групата да се върне обратно. Всеки е натрупал впечатления и е нетърпелив да ги сподели с близките си.

Ако имате сгоден случай да посетите Руанда, не се ограничавайте само до среща с горилите. Можете да разгледате още:

1. Мемориалният център Кигали – там ще научите повече за ужасния геноцид от 1994 г., когато за 100 дни са загинали 800 000 местни жители.

2. Националният парк Нюнгве – нов резерват, чиято територия възлиза на 950 км². В него виреят над 270 вида дървета, 70 вида млекопитаещи, 275 вида птици и огромно количество цветя и пърхащи около тях пеперуди.

3. Националният парк Акагера – един от най-посещаваните и най-интересните в Африка. През сухия сезон можете да видите хипопотами, биволи, зебри, жирафи, слонове и антилопи. Популяцията от лъвове е скромна.

4. Огромните пещери Мусанзе – туристическата обиколка из тях продължава 2.5 часа и струва 50 долара.

5. Езерото Киву – то е част от великите африкански езера. Красиво е и поради съдържащите се в него вулканични газове и соли, там не виреят крокодили, нито вредни микроорганизми. Тук можете да се поизлежавате на брега и да практикувате различни водни спортове.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg